Tesla’nın Avustralya’daki devasa pili çalıştırıldı

Dünyanın en büyük lityum-iyon pili Güney Avustralya’daki şebekeye elektrik vermeye başladı.

Güney Avustralya’daki Jameston’da kurulu olan Fransız enerji şirketi Neoen tarafından işletilen rüzgar enerji santraline bağlı olarak çalışmaya başladı.

Güney Avustralya’da yaz aylarında yüksek sıcakların olduğu günlerde elektrik tüketiminin artması sonucu elektrik kesintileri yaşanıyordu. Elektrik ihtiyacının arttığı anlarda şebekeyi desteklemek için pilde depolanan enerji kullanıma sunulacak.

Tesla tarafından yapılan 100 megavatlık güce sahip olan pil 30 bin hanenin bir saatlik elektrik ihtiyacını karşılayabiliyor.

Pilin en yakın rakibi olan pilden 3 kat daha fazla güce sahip olduğu açıklandı. Bu rakamla dünyanın en büyük lityum-iyon pili unvanını almış oldu.

Tesla yöneticisi Elon Musk pili 100 gün içinde inşa edeceğini eğer bu süre içinde bitirilmezse Avustralya’dan para almayacağını açıklamıştı. Pil 60 günde inşa edildi.

Tesla otomobillerde kullanılan lityum-iyon piller Tesla tarafından üretiliyordu. Tesla pil üretim teknolojisine çok büyük yatırımlar yaptı. Bu pil bu alandaki gücünü kanıtlamak için yapılmış bir çalışma gibi görülebilir.

Ayrıca gelecekteki enerji şebekelerinin değişimini görebiliyoruz.

Şu an elektrik santrallerinde üretilen elektrik şebeke ile ülke içindeki evlere ve üretim tesislerine aktarılıyor.

Yenilenebilir enerji kaynakları olan güneş ve rüzgâr ise sürekli aynı miktarda enerji üretilebilen teknolojiler değiller. Güneş panelleri sadece gündüz üretim yapabiliyor. Rüzgâr gülleri ise gece ve gündüz üretim yapabilse de rüzgâr sabit esmediğinden sürekli bir enerji üretimi sağlanamıyor.

Gün içinde üretilen enerji tüm gün gereken elektrik ihtiyacının üstünde bile oluyor. Fakat depolanma imkânları çok düşük kalıyor.

Lityum-iyon teknolojisinden sonra gelecek yeni pil teknolojileri sayesinde elektrik depolama miktarı attıkça bir değişim yaşanması söz konusu olacak.

Gündüz güneş veya gün içinde rüzgâr enerjisinden gelen elektrik evlerdeki bataryalarda depolanacak. Bu bir evin ihtiyacından fazlası bile olacak.

Böylece evler kendi elektriğini üretebilecek. Şebekeye ihtiyaç duymayan evler çok yakında mümkün hale gelecek. Hatta ürettiği elektriği şebekeye verecek.

Gece gündüz yoğun enerji ihtiyacı olan üretim yapan fabrikalar pillerdeki elektriği kullanabilecek.

Böylece santrallerden evlere değil evlerden üretim tesislerine elektrik akışı sağlanacak. İşler tersine dönmüş olacak.

Kömür ve nükleer santraller gibi çok büyük çaplı elektrik üreten santrallerin büyük kısmı kapatılacak. Gelecekte büyük oranda yenilenebilir olan temiz ve çevreci enerji kullanılacak.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir