Almanya’da sosyal medyada nefret söylemine karşı yeni yasa yürürlüğe girdi

Son yıllarda Almanya’da mülteci sayısında büyük artışlar olmuştu. Bu artışla beraber toplum içinde özellikle sosyal medya üzerinden nefret söylemleri ve ırkçılığın arttığı belirtiliyordu.

Bu duruma karşı Haziran 2017 yılında Alman hükümeti NetzDG adlı bir yasayı onaylamıştı. 2018 yılına kadar sosyal paylaşım sitelerine NetzDG yasasına uyum sağlamaları için süre tanınmıştı.

Yasa en çok Facebook, Twitter ve Youtube sitelerini etkileyecek. Reddit, VK, Vimeo, Tumblr ve Flickr içinde geçerli olacak.

Yasa kapsamında Alman vatandaşları yasa dışı olduklarını düşündükleri nefret söylemleri, ırkçılık ya da yalan haber olan içerikleri şikâyet edebilecekler.

Şikâyet haklı bulunursa içeriğin bulunduğu siteye şikâyeti kabul edilen içeriği silmesi için 24 saat süre tanınacak. Bu süre içinde site içeriği kaldırmazsa 50 milyon Euro’ya kadar para cezasını ödemek zorunda kalacak.

24 saatlik süre bazı özel durumlarda 1 haftaya kadar uzayabilecek.

Yasayı eleştirenlerde bu durumun farkında olmadan sansür ya da ifade özgürlüğünün engellenmesine sebep olabileceğini belirtiyorlar.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir