Google çalışanları askeri projelerde yer almak istemiyor

Aralarında üst düzey mühendislerinde bulunduğu 3100’den fazla Google çalışanı askeri alanda üretilen yapay zekâ yazılımında çalışmayı reddettiklerini belirten mektuba imza attıkları ortaya çıktı.

Mektubun çalışanlar tarafından Google yöneticisi Sundar Pichai’ye gönderildiği belirtiliyor.

Mektupta çalışanlar Pentagon için üretilen insansız hava araçlarının yapay zekâ projesi olan Project Maven yazılım geliştirme işine bir an önce son vermesini istediklerini belirttiler.

Bu projenin Google şirket değerleriyle çeliştiği ve Amerikan hükümetine askeri keşif teknolojisi geliştirmenin ölümcül sonuçları olabilir ve bu kabul edilemez bir şey olduğu mektupta çalışanlar tarafından dile getirildi.

Google’ın savaş teknolojisi işinde asla olmaması gerektiği belirtildi. Çalışanlar Google ve alt şirketlerinin savaş teknolojileri işinde asla olmayacağını kabul etmesi ve bunu kamuoyuna açıklamasını istediklerini belirttiler.

Yapay zekâ çalışmaları ilerledikçe kamuoyunda yapay zekânın eline silah alıp insanlığa saldırma korkusu yayıldığı bir dönemde bu tür çalışmalarda yer alınması Google markasına olan güveni sarsacağı belirtildi.

Mektubun New York Times gazetesine sızdırılması sonucu kamuoyunun haberi olmuştu. Bu haberden sonra Google bir açıklama yayınladı. Açıklamada insansız hava araçlarının çektiği görüntülerin işlenmesi ve cisimleri tanımlayacak bir proje olduğu ve doğrudan bir saldırıyı içeren saldırgan bir proje olmadığını açıkladı.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir