Uber sürücüsüz araç testlerini durdurdu

ABD Arizona eyaletindeki Tempe kentinde test sürüşü yapan Uber sürücüsüz aracı yoldan karşıya geçmek isteyen bir kadına çarparak ölümüne sebep oldu.

Bu ölümlü kaza sonucunda Uber ABD’nin Tempe, Phoenix, Pittsburgh ile Kanada’nın Toronto kentlerinde yapılan sürücüsüz araç testlerinin tamamını durdurma kararı aldı.

Kaza esnasında araçta kontrol amaçlı sürücü olduğu fakat aracın otomatik pilot ile yol aldığı belirtildi.

Daha önce de Tesla aracı sürücüsüz olarak kullanılırken araç kaza yapmış aracın sürücüsü ölmüştü. Daha sonra yapılan araştırmada sürücünün bazı güvenlik uyarılarını ihlal ettiği belirlenmişti.

İlk kez bir sürücüsüz araç kaza sonucu bir ölüme sebep olmuş oldu. Mart 2017 tarihinde yine Tempe şehrinde Uber aracı kaza yapmış ölen olmamıştı.

Kazaya ilişkin görüntüye aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
https://www.youtube.com/results?search_query=tempe+uber+crash

Bu olayla birlikte birçok soru gündeme gelmiş oldu.

Kaza sonucunda suçlanacak kişi hakkında hukuki konularda da büyük sorun yaşanıyor. Suçlu olarak kim yargılanacak gibi sorular cevapsız kalıyor.

Bu tür riskli sistemlerin halka açık alanlarda testinin yapılması da doğru bir karar gibi durmuyor.

Olay gece saatlerinde ve çok karanlık bir noktada gerçekleşmiş ve yolun karşısına geçen yaya ise yaya geçidinden geçmemiş olduğu görüntülerden görülüyor. Bir insan olsa yapacak bir şeyi yoktu diyebiliriz.

Fakat otonom bir sistemden çok daha iyisi beklenirdi. Çünkü gece karanlık olması otonom bir araç için bahane olmaması gerekiyor. Sensörlerinden önündeki cisimleri belirleyebilen ve acil fren sistemi gibi özellikleri olan bir aracın insandan çok daha iyi tepki vermesi gerekirdi.

Kazayı yapmama ya da ani fren ile hız düşürülüp en azından kaza olsa bile ölümle değil de yaralanma ile atlatılması böyle sistemlerden beklenirdi.

Sonuçta insan duyularından çok daha hızlı, etkin ve tepki süresi çok düşük olması beklenirdi.

Bu kazaya sebep olan unsurları yakında yapılan araştırmalar sonucunda öğrenmiş olacağız.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir