Kredi kartı ile bilgisayar alımlarında taksit sayısı 6 aya düşürüldü

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun kredi kartlarıyla taksitli alışveriş ile ilgili aldığı kararlar 22 Eylül 2016 tarihinde açıklandı. Alınan kararlar çerçevesinde BDDK toplanarak “Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında” ki yönetmelikte değişikliğe gitti.

27 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete’de yönetmelik değişikliği yayınlandı ve yürürlüğe girdi. Yani 27 Eylül 2016 tarihi itibariyle alınan yeni kararlar uygulanmaya başlandı.

Yapılan değişiklikle bilgisayar (tablet, masaüstü, dizüstü vb), elektronik cihazlar ve bilgisayar parçaları vb gibi tüm ürünlerde taksit sayısı 9 aydan 6 aya düşürüldü.

2011 başlarında yaklaşık olarak dolar 1.50 liraydı. Son 3-4 yıla baktığımızda dalgalı seyretse de dolar sürekli artıyor. Şu an için duruma bakarsak dolar 3.50 lira aşağısına inemiyor. Bu da elektronik ve bilgisayar ürünlerinin fiyatlarının sürekli yükselmesine sebep oldu. Dolar kuru daha da artarsa durum daha da kötü bir hal alacak.

Temmuz 2016 tarihinde ise TRT bandrol ücretleriyle ilgili kanun üzerinde değişiklik yapılarak kapsamı genişletildi. Radyo ve televizyon yayını aldığı gerekçesiyle cep telefonu, bilgisayar ürünleri ve bazı donanım parçalarının satışında TRT bandrol ücreti alınması kararı verildi. Radyo ve televizyon izlenebildiği için ekran kartı, ses kartı vb çoğu üründe de TRT bandrol ücreti alınmasına karar verildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir vergi kanunu taslak çalışması yapıyordu. Bu kanunla yerel yönetimlere (Belediyeler) ek gelir sağlanması hedefleniyor. Bu kanun çalışmaları içinde internet ücretlerinden belediyelere aktarılmak üzere ek vergi konulması düşünülüyor. İnternet üzerinden alınan KDV ve ÖİV gibi vergilerden sonra bir de belediye payı eklenmesi gündemde bulunuyordu.

Belediye için hazırlanan vergi çalışmasında şimdilik bir gelişme yaşanmadı. İleri ki günlerde ne olur bilemiyoruz.

Dünyanın herhangi bir ülkesinde bir ürünün fiyatı veya hizmetin ücreti artarsa o ülke içinde o ürün ya da hizmetin halk tarafından kullanımı azalır. Bu tüm dünyada kabul edilen ekonomik bir gerçektir.

Ülkemizde teknolojik ürünlerin fiyatlarına en çok etki eden dolar kuru sürekli artıyor. Bu artışın yanında devletimiz ve kurumları taksit sayısını düşürme ya da kaldırma gibi alımı zorlaştırıcı kararlar alırlarsa bu ürünlerin satışı azalır. Bir de üstüne vergi artışlarına gidilirse tüketim daha da düşer.

Bunun sonucunda olacak olan şey şudur. Öncelikle insanlar alım yaparken daha üst modeller yerine giriş seviyesinde ve ucuz olan donanımsal olarak zayıf ürünleri tercih ederler. İkinci durumda ise ellerindeki bilgisayar gibi teknolojik ürünleri zorunlu kalmadıkça yenilemezler. Yani zaman içerisinde ülkedeki teknolojik cihazlar çok yaşlı dolayısıyla donanımsal ve yazılımsal olarak çok geri kalmış ürünler olurlar. Birçok kişide elinde ürün arızalanıp kullanım dışı kaldığında yenisi alamaz. Yıllar geçtikçe bu tür ürünleri kullanan kişi sayısı azalır. Bunun sonunca yazılım ve donanımdan anlayan kişi sayısı azalır artı tamir ve yazılımcı gibi insanların yetişmesi zorlaşır.

Devlet vergi almayacak mı?

Devletlerin harcamalarını karşılaması için vergi alması elbette zorunludur.

Fakat burada devletimizin açıkladığı bazı hedefler var. Onlarca milyar dolarlık yazılım ihracatı, oyun ve tasarım ihracatı ya da teknoloji ve bilişim merkezi olacağız gibi birçok hedef açıklandı.

Eğer hedef buysa bu yazılım satışını yapabilmemiz için insanların en son teknolojiye sahip bilgisayar ürünlerine sahip olması gerekiyor. Artı çok ucuz ve yüksek hızlarda internete sahip olmamız lazım.

Halkımızın alım gücü ortadadır. Devletimiz yazılım üssü olacağız diyorsa bu ürünlere ek vergi yerine vergileri kaldırması gerekmez mi?

Artan dolar karşısında en azından vergi oranlarını sıfırlamasa da ÖTV ya da KDV oranlarında indirime gitmesi gerekmez mi?

Devletlerin hangi sektörler üzerinden ne kadar vergi alacağını iyi belirlemesi gerekiyor. Hedeflerini açıkladıktan sonra ona uygun adımları atılmazsa hedeflere ulaşmamız imkânsıza yakın bir hale gelir.

Notlar:

Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında yönetmeliğe ulaşmak için;
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/09/20160927-1.htm

TRT bandrol ücretleri hakkında yayınlanan kanun değişikliğine ulaşmak için;
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/06/20160628-19.pdf

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir