Hayabusa2 uzay aracı Dünya’ya indi

Japoncada şahin anlamına gelen Hayabusa2 uzay aracı Aralık 2014 tarihinde Japonya’daki Tanegaşima Uzay Merkezi’nden fırlatılmıştı.

Ryugu adı verilen göktaşından örnekler alması için uzaya gönderilmişti. Göktaşından örnekleri alıp tekrar Dünya’ya getirmesi için uzayda 6 yıl boyunca yol almıştı. Göktaşı Dünya’mızdan 280 milyon kilometre uzaklıktadır.

Dünya’ya 220 bin kilometre uzaklıkta uzay aracından alınan örnekleri taşıyan kapsül ayrıldı. Kapsül Avustralya’nın Woomera bölgesi yakınlarındaki çöle 5 Aralık 2020 tarihinde indi.

Kapsülün 8 Aralık 2020 tarihinde Japonya’ya ulaştığı açıklandı.

Kapsülde 100 miligram örnek toplanabileceğini tahmin ediliyordu. 15 Aralık 2020 tarihinde Japon yetkililer tahminlerin çok üstünde örnek toplandığını açıkladılar.

Örneklerin yarısı Japon Uzay Ajansı (JAXA), NASA ve diğer uluslar arası kuruluşlar ile paylaşılacağı açıklandı. Kalan yarısı ise gelecekte teknoloji ilerledikçe yeni çalışmalarda kullanılabilmesi için saklanacağı açıklandı.

Güneş sisteminin oluşumu ve Dünya’da yaşamı başlatan organik bileşiklerin uzaydan göktaşları ile gelip gelmediği ve yaşamın kaynağı gibi bazı sorulara cevap olabilecek araştırmalarda örneklerin inceleneceği açıklandı.

Hayabusa2 uzay aracı kapsülü bıraktıktan sonra 10 yıl sürecek başka bir uzay görevi için yola çıktığı açıklandı. Japonya 2 göktaşından daha örnek almak için uzay çalışmalarına devam ettiğini açıkladı.

Hareket halindeki bir göktaşından numune alınarak Dünya’ya getirilmesi ilk kez başarılmış oldu.

Not:

JAXA tarafından örneklerin görüntüsünün paylaşımına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://twitter.com/haya2e_jaxa/status/1338754705644634112

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir