Osiris-Rex uzay aracı inişi başarıyla gerçekleştirdi

NASA Osiris-Rex uzay aracının Bennu göktaşına başarılı şekilde temas ettiğini açıkladı.

Uzay aracının asteroit yüzeyine birkaç saniye sürecek bir dokunuş gerçekleştirip tekrar yükselerek eski konumuna gelmesi planlanıyordu. Bu temas esnasında uzay aracından çıkan bir kol yardımıyla 60 gram kadar bir numune toplanması amaçlanıyordu.

Dünyadan 330 milyon kilometre uzaklıkta bulunan Bennu göktaşına başarıyla iniş gerçekleştiğini uzay aracı 21 Ekim 2020 tarihinde NASA merkezine bildirdi.

Lockheed Martin şirketi tarafından üretilen Osiris-Rex uzay aracı 8 Eylül 2016 yılında uzaya fırlatılmıştı. 3 Aralık 2018 tarihinde araç Bennu göktaşına ulaşmıştı. O tarihten beri göktaşının yüzey haritasını çıkaran araç inmek için en uygun alanı belirlemeye çalışıyordu. Aracın tüm iniş ve örnek toplama işlemlerini otomatik olarak gerçekleştirdiği açıklandı.

Aracın iniş işleminin 4 buçuk saat sürdüğü belirtildi. NASA tarihinde ilk kez bir göktaşına uzay aracı indirilmiş oldu.

Alınan örneklerin 2023 yılında Dünya’ya ulaşması planlanıyor.

Güneş ve gezegenlerin oluşumu hakkında bilgilerin ortaya çıkabileceği belirtiliyor. Ayrıca göktaşlarının gezegenlere çarparak yaşamı başlattığı teorilerine dair kanıtların ortaya çıkabileceği belirtiliyor.

Ayrıca görevin göktaşlarının uzay araçları indirilip yönlerinin değiştirilmesi projesi kapsamında bir deneme girişimi olduğu açıklandı. Dünya’ya çarpması olasılığına karşı uzay araçları ile göktaşlarının yönünün değiştirilmesi projesi daha önce NASA tarafından açıklanmıştı.

Bennu göktaşının 2175 ile 2199 yılları arasında 2000 de 1 olasılıkla Dünya’ya çarpması ihtimali bulunuyor. Tespit edilen göktaşları içinde çarpma olasılığı en yüksek göktaşlarından birisinin Bennu olduğu daha önce açıklanmıştı.

Yeterli örnek alınamaması durumunda aracın yeni bir deneme yapacağı açıklanmıştı. Fakat daha sonra yapılan açıklamada aracın numune kolunun planlanandan fazla derine daldığı ve 60 gramdan çok daha fazla numune topladığı açıklandı. Bu fazla numune aracın saklama bölümünde hasara neden olduğu ve toplanan parçaların uzaya sızdığı açıklandı. Bu nedenle aracın tüm numuneyi kaybetmeden en kısa sürede Dünya’ya geri dönmek için yola çıkarıldığı belirtildi.

Daha önce de Japon uzay aracı Hayabusa-2 Dünya’dan 280 milyon kilometre uzaklıkta bulunan Ryugu göktaşına 22 Şubat 2019 tarihinde inip örnek almayı başarmıştı. Aracın göktaşından aldığı örneklerin bu yılın sonunda Dünya’ya ulaşması bekleniyor.

Not:
NASA tarafından iniş anında yapılan canlı yayın görüntülerine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=A6K2dqCoin8

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir