Toshiba’nın çip bölümü satıldı

Dünyanın ikinci büyük NAND çipi üreticisi olan Japon markası Toshiba çip bölümünü sattı.

Nükleer alandaki faaliyetleri sebebiyle büyük zarara uğrayan şirket çip bölümünü satmak zorunda kalmıştı. 2017 Eylül ayı içinde şirket yönetimi yapılan teklifi kabul ettiğini açıkladı.

ABD merkezli Bain Capital ve Güney Koreli Hynix öncülüğündeki şirketler birliği ile Japon devleti tarafından desteklenen Japon yatırıcımlar 18 milyar dolar ödeyerek çip bölümünü satın aldı.

Apple’ın 3 milyar dolarlık pay aldığı açıklandı. Güney Koreli çip üreticisi Hynix, Dell, Seagate ve Kingston payları olan diğer şirketler olarak açıklandı. Ayrıca birçok Japon şirketin satışta ortaklık payı aldığı açıklandı.

Satış için teklif veren şirketler içinde başta Apple olmak üzere birden fazla ABD merkezli şirket var. Birden çok Güney Kore şirketi de satışın içinde yer aldılar.

Dünyada çip üretiminde söz sahibi olmanın bedeli sadece 18 milyar dolar ödemekten geçiyor. Ülkemiz içinde birçok dolar milyarderi var ayrıca birçok teknoloji devi dediğimiz Türk şirketleri var. Ayrıca son yıllarda büyük proje denilen türde projelere harcanan paralar bu rakam yanında çok küçük kalır.

Dünyada çip üretiminde söz sahibi olabilme imkanımız varken bizden hiç kimsenin olmaması üzüntü verici bir olaydır. Üstelik çip bölümünü birden çok şirket ortaklaşa satın aldı. Yani 2 – 3 milyar dolar verilmesi bile ortak olmak için yeterliydi.

Ülkemizdeki şirketlerin hiçbirisi bu türde satın almalara yönelmiyorlar ve fırsatları yakalayamıyorlar.

Yıllar önce iflas eden Alman markası olan Grundig satışa çıkarılmıştı. Beko tarafından isim hakkı satın alınmıştı. Şu an dünya çapında isim yapmış Grundig o başarılı günlerinden uzak olarak yaşamını sürdürüyor.

Üretim teknolojileri, patentleri ve tüm teknolojiye sahip fabrikaları başta Uzakdoğulu ülkelerin şirketleri olmak üzere satın alındı ve fabrikalar sökülüp kendi ülkelerine taşındı.

Vestel de aynı yolu takip ederek Toshiba şirketinin TV bölümünü satın almak için teklif verdi. Fakat Çin firması Hisense TV bölümünü satın aldı.

Şirketlerimiz sadece marka değerine ve ismini yöneliyorlar. Sadece marka değeri yetmez ayrıca ileri ve yüksek teknoloji gerektiren parçaların üretiminde de söz sahibi olmak çok önemlidir. Apple bu gerçeğin farkına varan şirketlerdendir.

Teknolojik cihazların parçalarının üretimi o şirketi ileri de büyük bir marka haline getirebilir. Bu duruma örnek olan şirketler Samsung ve LG dünyadaki birçok elektronik parçanın ya tek üreticisi ya da önde gelen üreticilerindendir. AMD Ryzen işlemcileri Samsung üretim teknolojisi kullanılarak üretiliyor.

Bu türde ileri teknoloji gerektiren ürünleri üreten şirketlerin satın alım fırsatlarını kaçırmamamız gerekiyor. Çünkü sıfırdan bu parçaların üretim teknolojisine sahip olmak isteyen bir şirketin onlarca yıl çalışması ve çok büyük miktarlarda para harcaması gerekiyor.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir