NASA Ay yörüngesine uzay istasyonu kuracak

NASA Ay yörüngesine yerleştirilecek olan insanlı uzay istasyonu kurmayı planladığını açıkladı.

Ay Yörüngesel Platformu (Lunar Orbital Platform – Gateway) adı verilecek olan istasyonun 55 ton ağırlığında olacağı ve en fazla 4 astronotun yaşayabileceği şekilde inşa edileceği açıklandı.

İstasyonun ilk parçalarının 2022 yılında gönderilmeye başlanacağı belirtiliyor. Robot kol, mürettebat yaşam modülleri, hava kilidi ve diğer tüm parçalar daha sonra istasyona taşınacak.

İstasyonun inşası ve mürettebat taşınması için yapılacak uzay yolculuklarında Orion derin uzay kapsülü ve SLS mega roketinin kullanılacağı öngörülüyor.

Ana kapı olarak adlandırılan istasyonun ilk parçalarının taşınacağı 2022 yılından birkaç yıl sonra astronotların istasyonda yaşamaya başlayacağı açıklandı.

İstasyonun yaşam alanlarının 55 metreküp hacminde planlandığı açıklandı. Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki yaşam alanı 388 metreküp hacminde yer kaplıyor.

Bilimsel ve ticari araştırmalarda istasyonun kullanılacağı açıklandı.

Daha önceki planlarda Ay yüzeyinde kalıcı bir uzay üssü inşasına başlanacağı açıklanmıştı. İstasyonun Ay yüzeyinde kurulacak kalıcı uzay üssünün inşasına yardımcı olması bekleniyor. Uzay madenciliği ve derin uzay görevlerinde ABD’nin uzaya açılış kapısı Ay üsleri olacak gibi görünüyor.

Not:

NASA resmi sitesindeki proje ile ilgili ayrıntılı bilgilere aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://www.nasa.gov/feature/nasa-s-lunar-outpost-will-extend-human-presence-in-deep-space

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir