Robotlar kendi kendilerine ön yargı geliştirebilirler

İngiltere’de bulunan Cardiff Üniversitesi ile ABD’de bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MİT) ortaklığıyla yapılan bir çalışmada robotlar incelendi.

Bilgisayar bilimcileri, yapay zekâ uzmanları ve psikologlardan oluşan ekipler robotların bazı davranışları birbirlerinden nasıl öğrendikleri ya da kopyaladıkları üzerine bir çalışma yapıldığı belirtildi.

Çalışma ve deneyde robotların bağışta bulunacakları robotu seçtikleri ve ver-al yaptıkları sistemin simülasyonları yapıldı.

Çalışma sonucunda sanal gerçeklik robotlarının kendi gruplarını oluşturduğu ve kendi grubundan olmayan robotlardan uzak durduğu tespit edildi. Kendilerine yarar sağlamak için diğerlerinden bağış stratejileri öğrendikleri ve yalnızca birbirlerine bağış yaparak diğer grup robotlarını kabul etmedikleri tespit edildi.

Simülasyonun binlerce kez tekrar edildiği araştırma sonuçlarında belirtildi. Tekrarlar sonucunda önyargının nasıl başladığı ve buna neyin sebep olduğu konusunda ipuçları elde edildiği belirtildi.

Araştırma ile sanal topluluklarda ön yargının çok kolay teşvik edilebileceği belirtildi. Ayrıca robotların birbirilerini kopyaladıkları da belirlendi. Simülasyonda oluşan ilk grubun diğer robotları ön yargılı davranıp gruplar kurmaya ittiğinin belirlendiği açıklandı.

Ayrıca ön yargının öğrenilmesinin ve oluşturulmasının çok fazla zihinsel çabaya gerek duymadığı belirlendi.

Araştırma ile gelecekte artacak olan robot ile yapay zekâya sahip robot ve yazılımların birbirlerine karşı tutum alabileceği ya da insanların bu duygularını görerek kopyalayabileceği belirtiliyor.

Bunun da gelecekte robotlar arasında ya da robotların insanlara karşı ön yargı, nefret ya da ırkçı yaklaşımlarla sonuçlanacak değişimler geçirebilme olasılığının fazla olduğu belirtildi.

Not:

https://www.cardiff.ac.uk/news/view/1273236-could-ai-robots-develop-prejudice-on-their-own

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir