Gribin yayılmasını önleyen yeni yöntem bulundu

Columbia Üniversitesi’nde çalışan bilim adamlarının yaptığı araştırma sonucunda Uzak Ultraviyole C ışınlarının grip virüsünü havadayken öldürebildiği tespit edildi.

Araştırma ekibi yaptığı deneylerde domuz gribine neden olan H1N1 virüsünü düşük dozlarda ışına maruz bıraktı. Deney sonucunda virüsün etkisiz hale geldiği tespit edildi.

Grip aşıları sadece bir türde etki ederken ışınların tüm grip virüs türlerini yok edebildiği tespit edildi. Ayrıca sadece grip değil hastalıklara sebep olan birçok bakteri ve virüs türüne karşı da etkili bir yöntem olduğu tespit edildi.

Uzak Ultraviyole C ışınları tıpta araç, alet veya cihazların sterilizasyon işlemlerinde uzun yıllardan beri kullanılıyordu. Ultraviyole ışınlarının kamusal alanda kullanımı sınırlandırılmış bir ışın türüdür.

Uzak Ultraviyole C (207 – 222 nm) ışınlarının memeli canlıların derisinde herhangi bir hasara yol açmadığı ve göz yüzeyine etki etmediği tespit edildi. Sadece tek hücreli virüs ve bakterileri etkisiz hale getirdiği tespit edildi.

Günümüzde ulaşımın çok hızlı hale gelmesi sonucunda salgınlar çok hızlı ilerleyebiliyor. Özellikle havalimanı gibi yerlerde yolcularla beraber hastalıklar dünyanın her yerine çok kısa sürede yayılabiliyor.

Başta havalimanları olmak üzere kamusal alanlarda ve insanların toplandıkları noktalarda lambalar aracılığıyla ışının kullanımı halinde başta grip virüsleri olmak üzere salgınların yayılmasının durdurabileceği belirtiliyor.

Bu yöntem gelecekte başarı sağlar ve kullanıma geçerse hastalığın yayılması önlendiği için gelecekte gribe yakalanmanın çok zor olacağı belirtiliyor.

Not:
Araştırma Nature sitesinde 9 Şubat 2018 tarihinde yayınlandı. Makalenin tam metnine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://www.nature.com/articles/s41598-018-21058-w

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir