Çin benzinli ve dizel araçları yasaklıyor

Çin Sanayi Bakanı yardımcısı Şin Goubin, Çin resmi haber ajansı Şinhua’ya yaptığı açıklamada 2040 yılı itibariyle benzinli ve dizel arabaların üretiminin ve satışının yasaklanması için çalışmalara başlandığını açıkladı.

Karar şu an için resmi olarak kesinleşmedi.

Çin’de 2016 yılında 28 milyon adet araba üretilmişti. Bu rakam dünyadaki üretimin neredeyse üçte birini oluşturuyordu.

İngiltere ve Fransa 2040 yılında dizel ve benzinli araba satışını ve üretimini yasaklama kararını resmi olarak kesinleştirmişlerdi. Tüm dünya ülkelerine üretim yapan Çin sattığı ülkelerdeki alınan yasaklama kararlarına mecburen uymak zorunda kalacağı için karar büyük ihtimale kesinleşecektir.

Volvo Çin otomobil markası Geely tarafından satın alınmıştı. Volvo 2019 yılından itibaren tüm araçlarını elektrikli üreteceklerini açıklamıştı. Çinli bazı üreticiler elektrikli motor teknolojisine geçişi çoktan başlatmışlardı.

Ayrıca Ford, General Motors ve Renault-Nissan otomotiv üreticileri Çin’de kurulu olan fabrikalarında üretimlerini elektrikli motor teknolojisine geçirme çalışmalarına başladıklarını açıklamışlardı.

Üreticilerin bu karardan çok önce çalışmalara başlaması bu kararın kesinleşeceğinin bir göstergesidir. Karar çıkmasa bile ya da tarihi farklı olsa da sonuçta bu değişim çevre açısından gerçekleşmek zorundadır.

Çin dünyada en çok aracın olduğu ülke ve en çok petrol tüketen ikinci ülke konumundadır.

Çin’in bu konuda adımlar atması çevre kirliliği ve küresel ısınma ile mücadele açısından çok önemli bir gelişmedir.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir