Ay’da 4G mobil ağ şebekesi kurulacak

2019 yılında Ay üzerinde 4G mobil iletişim ağı kurmak için uluslararası 4 şirket anlaşmaya vardığını açıkladı.

Berlin merkezli Alman uzay şirketi PTScientists projeyi yürüten şirket olacak.

Ay üzerinde baz istasyon ağlarıyla bir 4G mobil iletişim ağı kurulacak. Ayrıca Ay yüzeyinde gezen keşif araçları mobil ağa bağlanıp birbirleriyle dünyadan bağımsız veri alışverişinde bulunabilecekler.

Ayrıca elde edilen ses, görüntü gibi tüm veriler bir noktadan dünyaya iletilecek. Dünyaya radyo sinyalleri ile internet verileri aktarılacak. Böylece ağın dünya ile bağlantısı da kurulmuş olacak.

Barselona şehrinde 26 Şubat ile 1 Mart tarihleri arasında düzenlenen Mobil Dünya Kongresi 2018 etkinliğinde projenin tanıtımı yapıldı.

GSM operatörü Vodafone ile Nokia şirketleri ALINA adı verilen 4G teknolojisine sahip baz istasyonlarını üretecekler. Nokia Bell Labs 1 kg ağırlığından daha az ve dünyadaki baz istasyonlarından daha az enerji tüketen baz istasyon modülleri ve parçalarını üretmek için çalışmalarına devam ediyor.

Ay yüzeyinde gezebilen ağa bağlanacak araçları ise Audi firması üretecek. Araca Audi lunar quattro adı verildi.

Ay yüzeyine tüm donanımı ise SpaceX uzay şirketi taşıyacak.

Vodafone, Audi, Nokia ve SpaceX şirketleri hem projeyi finanse edecekler hem de ağa sahip olacaklar.

Bu proje ile amaçlanan nedir?

2020 yılından itibaren Mars insanlı görevi ve uzay madenciliği görevleri başlayacak. Daha sonraki yıllarda ise Ay ve Mars yüzeyinde kalıcı bir üs kurulması gündeme gelecektir.

Bu kadar çok uzay görevinin gerçekleşmesi için uzayda bir üsse ihtiyaç olacaktır. Şu an yörüngede bulunan uzay istasyonu bu tür bir imkânı vermiyor. En mantıklı yer dünyaya en yakın ve dünyaya göre inişin ve kalkışın kolay olacağı yer olan Ay üstündeki bir uzay üssüdür.

Uzaya açılan gemilere gıda, su, hava veya yakıt gibi maddelerin sağlanması gibi görevleri yerine getirilmesi için iyi bir depolama alanı olacaktır. Ya da gemilerin tamiri ya da acil durumlarda gemilere ya da Mars üssüne gönderilecek ekiplerin yerleşmesi için en mantıklı yer olacaktır. Artı Mars ile uzay görevlerinde olacak gemilerin dünya ile iletişimin sağlanması içinde güzel bir noktadadır. Dünyadan taşınacak makinelerle üretim bile yapılabilir.

Rus uzay programında da bir Ay üssü kurulacağı ilan edilmişti.

Ay uzaya açılan ilk durak olacağına artık kesin gözüyle bakabiliriz.

Bu yüzden buradaki iletişim ağına sahip olmak çok önemli bir hale gelecektir. Zaten ABD uzay kurumu NASA adına Mars görevini yapması planlanan SpaceX firmasının bu proje ortak olması da bunu gösteriyor.

Projeye baktığımızda bir Alman, İngiliz, Finlandiya ve Amerika ortak yapımı olarak görüyoruz. Tüm dünyada yankı uyandıran bir proje olarak görülüyor.

Ortaklardan birisi de Vodafone ülkemizde de hizmet vermektedir.

10–15 yıl önce ülkemizin cep operatörlerinin çok büyük kısmı ile Türk Telekom firması bize aitti. Biz yabancı yatırıma açtık ve iletişim sektörümüzün neredeyse tamamı yabancıların eline geçti.

Vodafone ülkemiz dâhil dünyadaki birçok ülkeden elde ettiği gelirleri toplayarak böyle büyük bir projeyi kendi ülkelerinin başarısı adına yapıyor. Dünyada biz yaptık diye övünecekler ve projeden gelecek tüm geliri de kendi ülkesine aktaracak. Ülkemizin adı bile geçmeyecek ama parasının bir kısmı bizden çıkmış olacak.

Ülkemizdeki yabancı iletişim şirketlerinin 10–15 yılda elde ettikleri kârları toplasak eminim ki bu projeyi 2 veya daha fazla kere yapacak kadar para ediyordur.

İletişim sektörünü başaramayacak bir ülke miyiz ki elimizdekileri sattık?

Neden ülkemizin değerlerini bu kadar ucuz rakamlara satıp bizden elde ettikleri gelirler ile yapabildikleri başarılarla övünürken biz sadece izliyoruz?

Elimizdeki değerleri koruyup elde ettiğimiz gelirleri böyle projelere ortak olarak yatırmayı başarabilseydik bugün dünyadaki yerimiz bambaşka olabilirdi.

Notlar:

PTScientists resmi web sitesi:
http://ptscientists.com/

Ay üzerinde kurulacak ALINA adlı baz istasyonlar hakkında ayrıntılı bilgi ve resimler:
http://ptscientists.com/products/alina/

Ay yüzeyince gezecek olan Audi lunar quattro adlı araç hakkında ayrıntılı bilgi ve resimler:
http://ptscientists.com/products/audi-lunar-quattro/

Mobil Dünya Kongresi 2018 etkinliğinde PTScientists standı ve proje tanıtım yazısı:
http://ptscientists.com/ptscientists-hits-headlines-4g-moon/

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir