Rusya Mars ve Ay uzay programını açıkladı

Andrey Kondraşov imzalı “PUTIN” belgeselinde konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Mars, Ay ve dış uzay keşif görevlerinin program takvimini açıkladı.

Açıklamalara göre Rusya Mars ve Ay uzay programları 2019 yılı içinde başlayacak.

Ay keşif programı hedefleri ve takvimi:

Ay kutuplarına yakın noktalarda su bulunabileceği ihtimalinin ortaya çıktığı belirtiliyor. Bu bilgiler ışığında 2019 yılı içinde Rusya’nın Ay’ın güney kutbu yakınlarına bir iniş denemesi gerçekleştirileceği açıklandı. Daha sonra bu bölgelerde su arama çalışmaları yapılması planlanıyor.

Ayrıca 2040 – 2050 yılları civarında Ay üstünde Rusya’nın kalıcı bir üs kurmayı planladığı belirtiliyor.

Mars keşif programı hedefleri ve takvimi:

2019 yılında ilk görevler başlamış olacak. İlk olarak insansız keşif araçlarının fırlatılması öngörülüyor.

Daha sonraki yıllarda Mars insanlı görevlerinin gerçekleştirilmesinin gündemlerinde olduğu açıklandı.

Dış uzay keşif programı hedefleri ve takvimi:

2019 yılından itibaren dış uzay keşif çalışmalarının başlaması planlanıyor. Büyük ihtimal en önemli görev uzay madenciliği kapsamında yapılacak görevler olacaktır. Diğer gezegenler veya güneş gibi dış uzay görevleri de bu çalışmalar içinde yer alacak.

Rus uzay programının genel durumu nasıl olacak?

Öncelikle Vladimir Putin tarafından yapılan açıklamalar Rus uzay programının ana hatlarını açıklıyor. Daha sonraki günlerde uzay görevlerinin ayrıntılı açıklamaları kamuoyuna duyuracaklardır.

Özetle Rusya, ABD’nin 2020 yılından sonra Mars insanlı görevi ve uzay madenciliği programına bir karşılık verdiğini söyleyebiliriz.

Bu karşılık çerçevesinde Rusya 2019 yılından itibaren seri şekilde fırlatmalar gerçekleştirerek uzay görevlerini başlatacak. İlk hedef Ay’ın güney kutbu yakınlarına inerek su aramak olacak. Daha sonra Ay üstünde başta geçici olsa da bir uzay üssü kurmaya çalışacak.

Ay üssünden uzaya açılmayı planlayan Rusya Mars ve uzay madenciliği görevlerine devam edecek.

Başarılı sonuçlar elde edince Ay üssüne kalıcı yerleşmek ve Mars üssü kurmak gibi projelere gündemlerinde olacak.

Eğer Rusya uzay programında kendilerine ortak isterlerse mutlaka ortak bulacaklardır. Bu programa belki ileri de Çin veya Hindistan gibi ülkeler de katılabilir. Başka ülkelerin ortak olması programın büyük hedeflerini büyük ölçüde gerçekleşebilir hale getirebilir.

Sonuç olarak Rusya tek başına uzay çalışmalarında bende varım dedi ve 2019 yılı itibariyle uzay çalışmalarına hızla devam edecek. İleri de tek başına mı ya da ortaklar ile mi başaracak veya başarısız olup programı yarıda mı kesecek göreceğiz.

 

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir