Evrim teorisi müfredattan çıkarıldı

2017-2018 öğretim-eğitim yılından itibaren lise son sınıfı biyoloji dersindeki Hayatın başlangıcı ve evrim teorisi adlı ünite müfredattan çıkarıldı.

Böylece sadece üniversite okuyan öğrenciler evrim teorisi hakkında bir ders almış olacaklar.

Bilimde gelişme nasıl sağlanıyor?

Öncelikle araştırılan konu hakkında hipotezler sunulur. Hipotez bilimsel bir tahmindir. Birden çok tahmin yapılabilir.

Daha sonra ise bu hipotezler içinden birisi deneylerle kısmen kanıtlanıyorsa buna teori denir.

Tüm açılardan kesin kanıtlanmış ve herkesçe kabul görmüş olana da bilimsel kanun denir.

Hatta bazı olaylarda kanun gibi görülen birçok olay zaman içinde değişime uğramış olabiliyor.

Örneğin John Dalton tarafından ortaya atılan atom teorisinde açıklanan birçok madde artık geçersizdir. Maddenin en küçük yapı taşı atom diye kabul ediyoruz. Fakat İsviçre’de bulunan CERN kurumunda yapılan deneylerde atomu da oluşturan alt parçacıklar olabileceği belirtiliyor. Araştırmalar sonucunda çok daha fazla bilgiler açığa çıkacaktır.

Görüldüğü üzere bilim her atılan adımın üstüne yeni teknolojiler sayesinde yeni adımlar atılarak ilerliyor.

Evrim teorisinde durum nedir?

Öncelikle evrim teorisi adı üstünde bir teoridir. Birçok açıdan yaşamın başlangıç şekline ışık tutmaktadır. Zaten bazı yönlerden kesin olarak kanıtlanmasa teori olmazdı.

Bazı sorulara ise cevap verememektedir. Yani bazı kısımları kesin olarak kanıtlanamamıştır. Zaten her açıdan kanıtlanabilmiş olsa kanun denilirdi.

Alt dallarda ise mesela mikro evrim kısmında büyük oranda kanıtlanmış durumdadır. Bir tür içinde çevreye uyum adına oluşan değişiklikler kanıtlanmış durumdadır. Örneğin insanların soğuk iklimde iken olan teni, saç rengi veya saç türü ya da boy gibi özellikler ile sıcak bölgelerde yaşayan insanlar arasında farklılaşma vardır. Çevre şartları ile bazı genlerinde çok küçük boyutlu evrimleşmeler görülmektedir.

Özetle şu an için kesin olarak kanıtlanmış kanun kabul edilmiş bir evrim kanunu yoktur. Bilimsel araştırmalar sürdürülmektedir. Belki de gelecekte yanlış olduğu da kanıtlanabilir.

Evrim teorisinin müfredattan çıkarılma sebebi nedir?

Basında yetkililerin yaptığı açıklamalar hakkında birçok haber yapıldı.

Sebep ne olursa olsun olması gereken bilimsel araştırmaya bilimsel araştırmayla yanıt verilmesidir.
Ülkemizdeki üniversitelerden biyoloji, genetik vb bilim dallarından uzmanlaşmış akademisyenlerden bir ekip oluşturulur. Bu ekip bilimsel olarak bir çalışma yapar. Sonucunda bilimsel olarak evrimin kesin olmadığı ortaya çıkarılır. Ya da tam olarak kesin olmasa bile büyük oranda olmadığı kanıtlanırdı.

Ya da yaşamın oluşumu hakkında bambaşka bir teori de ortaya çıkarılırdı.

Dünyada bu alanda bir başarımız olmuş olurdu.

O zaman çıkardık biz kanıtladık ya da kesin açıklayan bir teori bulduk. O zaman tabi ki ders kitaplarından çıkarırdık. Hatta tüm dünya çıkarmak zorunda kalırdı.

Ya da biz bulamasak bile bir başka ülke bulmuşta olabilirdi. O zaman evrim teorisini çıkarır yenisini müfredata eklerdik.

Müfredattan çıkarılması zorunlu muydu?

Bilimde ilerleme merdiven basamaklarını çıkmak gibidir. Her dönemde bilim insanları kendi çağının teknolojisi ile bir şeyleri ileri sürerler.

Zaman içinde yeni teknolojilerle ve bilimde ilerleme ile bu teoriler yanlış çıkmış olabilir. Hatta çok uzak gelecekte uzayda yapılan keşiflerle birlikte birçok bilim kanunu bile geçerliliğini yitirebilir. Şu an için bile uzayın oluşumu, uzayın boyutu, şekli gibi birçok konu dâhil birçok alanda kesinleşmiş bir fikir yoktur.

Tarihe baktığımızda çok büyük bilim insanlarının bile birçok konuda yanıldığını görürüz. Bu yanılgılar onların değerini düşürmez. Onlar ellerindeki olanaklarla bilime olan katkılarını yapmışlardır.

Gelecek olan yeni nesilleri yani gençlerin eğitimlerinde önlerine birçok ufuk açan zihinlerini geliştiren teorileri göstermeliyiz. Ne kadar yanlış veya kesinleşmemişte olsalar bilimin ilerleyişini görmeleri açısından faydalıdır. Birçok fikir olmalı ki bilim daha çok ilerleyebilsin.

Bu gençler içinden geleceğin bilim insanları da çıkacaktır. Kendilerini geliştirmeleri açısından birçok konuda birçok teoriyi görmeleri onların iyiliğinedir. Dolayısıyla da insanlığın ve ülkenin gelişimi adına iyi bir şey yapılmış olur.

Ayrıca kesinleşmemiş dolayısıyla geçerliliği yok deniliyorsa o zaman birçok teorinin ders kitaplarından çıkarılması gerekiyor. Hatta kanunların bile değişebildiği durumlar olabiliyor. O zaman kitaplardan o kadar çok şey çıkarmamız gerekirdi ve geriye çok az bilgi kalırdı.

Ek olarak öğrenciler lisede görmese de üniversitede ilgili bölümlerde o dersi görecekler. Üniversite ders müfredatından da çıkarılmaması çelişki yaratmıyor mu?

Liseye kadar okuyanlar görmeyince sadece üniversitelerin ilgili bölümlerindeki öğrenciler görünce ne olacak? Toplumun bir kesimi görmemiş olunca ne olacak?

Bu bilgi çağında öğrencilerin internetten öğrenmelerinin önünde bir engel yok. Müfredattan çıkarılsa da mutlaka öğrenciler bir şekilde ulaşacaklardır.

Notlar:

CERN
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi
https://home.cern

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir