Masala çayı nedir?

Masala çayı en yaygın olarak Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Nepal ve Güney Asya ülkelerinde tüketilen bir sıcak içecektir.

Geleneksel masala çayı tarifinde Zencefil (Ginger), Karabiber (Black Pepper), Tarçın (Cinnamon), Karanfil (Cloves), Kakule (Cardamom), Yıldız anason (Star Anise), Kişniş tohumu (Coriander seeds), Fesleğen tohumu (Fennel seeds), Kuru zencefil (Dry Ginger) bulunur.

Bir su bardağı (200 ml) masala çayı yapmak için kullanılması gereken miktarlar şöyledir.

1/4 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı tarçın (Toz, rendelenmiş ya da yaprak şeklinde ise ezerek veya döverek)
2-3 adet karanfil
2-3 adet kakule
1 adet yıldız anason
1/4 çay kaşığı kişniş tohumu
1/4 çay kaşığı fesleğen tohumu
1/2 çay kaşığı kuru zencefil (Ya da 1 çay kaşığı rendelenmiş zencefil)
1 çay kaşığı siyah çay (Demli seviyorsanız artabilir)
1 su bardağı süt
İsteğe bağlı şeker
Yarım su bardağı ya da biraz fazlası kadar su

Sütü ve suyu kaynatacağınız kabın içine dökün. Kaynama işlemi esnasında süt içindeki su buharlaşacağından koyulaşma gerçekleşecektir. Koyu sevmiyorsanız ¾ oranında su bardağıyla ya da bir su bardağına yakın su ekleyebilirsiniz.

Kısık ateşte süt kaynayıncaya kadar malzemeleri sırasıyla sütün içine atabilirsiniz. Tohum şeklinde olanları ezip ya da döverek içine atabilirsiniz.

Süt bir miktar kaynadıktan sonra süzgeçten geçirerek bardağınıza dökün ve sıcak olarak tüketin. Çayın çok demlenmesini istemiyorsanız siyah çayı en son kaynamaya yakın ekleyin. Şekeri de en sonunda ekleyebilirsiniz.

Masala çayının faydaları nelerdir?

İçine eklenen baharatlar ve çayın içinde bulunan birçok etken madde çaya geçer. Bu etken maddelerin vücudumuza faydaları bulunmaktadır. Bu faydaları şöyle sıralayabiliriz.

Sindirim sistemini destekleyebilir, gaz ve şişkinliği azaltabilir ve sindirim sorunlarını hafifletebilir.

Güçlü antioksidanlar olan bileşikler içerir. Bu antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını azaltmaya yardımcı olabilir.

Bağışıklık sisteminin desteklemesine yardımcı olabilir. Özellikle zencefil, karanfil ve tarçın gibi baharatlar, bağışıklık sistemi fonksiyonunu güçlendirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca Zencefil, tarçın ve karanfil anti-enflamatuar özelliklere sahip olabilir. Bu da iltihaplanma ile mücadelede yardımcı olabileceği anlamına gelir.

Metabolizma hızını artırabilir ve enerji harcamasını teşvik edebilir. Böylece kilo yönetimine yardımcı olabilir.

Masala çayının zararları nelerdir?

Çok fazla tüketilmesi halinde yararlı olabilecekken size zarar verebilir. Çok demli yaparsanız kafeini çok fazla almış olursunuz. Günlük 1 ya da 2 su bardağı üstünde tüketilmesi önerilmez. Gün içinde çok fazla çay, kahve ya da kola tüketip çok fazla kafein alan birisi iseniz kafein tüketiminize çok dikkat edin.

Baharat ve çay acı tadı kattığından şeker eklenmektedir. Çok fazla tüketmeniz halinde kilo vermeye yardımcı olacakken kilo almanıza sebep olabilir. Özelikle çok şekerli için birisi iseniz mümkün olduğunca az tüketmeye çalışınız.

Birçok insanın baharatlara karşı alerjisi olabiliyor. İçine eklenen baharatlardan herhangi birisine karşı alerjinizin olmadığına emin olunuz.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir