Uydu interneti nedir?

Uydu interneti, internet erişimini sağlamak için uydu bağlantısının kullanıldığı bir internet bağlantı türüdür. Bu bağlantı, internet hizmet sağlayıcısı ve uydu arasındaki kablosuz bağlantı üzerinden gerçekleşir.

Uydu interneti, özellikle de kırsal veya uzak bölgelerde internet erişimi zor olan yerlerde kullanımı için daha uygundur. Dünya’nın bazı bölgelerinde bulunan yerleşim yerlerinin en yakın yerleşim yerlerine uzaklığı yüzlerce hatta bin kilometre üstünde mesafelerde olabiliyor. Yaşayan insan sayısı da az olduğundan bu yerleşim yerlerine yüzlerce kilometre kablo götürmek çok maliyetli oluyor. Ya da kablo götürseniz bile kutup bölgelerine yakın yerlerde olan yerleşim alanlarında bir arıza oluşursa kış bitmeden bakım yapamıyorsunuz. Denize ya da okyanusa açılan gemiler karadan uzaklaştıkları anda binlerce kilometre boyunca karasal internete ulaşamıyorlar. Bu türde kullanıcılar için uydu internetinden başka seçenek olmuyor.

Uydu internetinin kullanım açısından bazı olumsuz yönleri bulunuyor.

Yüksek Gecikme Süresi: Uydu interneti, verilerin uydular arasında seyahat etmesi gerektiği için, diğer internet bağlantı türlerine göre daha yüksek gecikme süreleri yaşanabilir. Bu da, canlı yayın, oyun oynama veya gerçek zamanlı video konferans gibi zaman duyarlı uygulamalar için uygun olmayabilir. Bunu bir örnekle açıklayalım. Türkiye’den bir siteye ulaşmak istediniz. Bilgisayarınızdan veri isteği çanak anteninize ulaşıyor. Oradan uyduya radyo sinyalleri ile ulaşıyor. Uydu ağı içinde uydudan uyduya radyo sinyalleri ile veri taşınıyor. Diyelim ki uydu yer kontrol merkezi ABD içinde bulunsun. ABD üstündeki uydudan veri yer istasyonuna indiriliyor. Oradan ABD internet alt yapısına bağlanılıyor. Okyanus içindeki fiber kablolar ile veri Avrupa’ya sonra ülkemize geliyor. Ulaşmak istediğimiz adresimize veri ulaşıyor. Aynı yol ile sitenin cevabı bize ulaşıyor. Bu kadar uzun işlemler yüzünden gecikme süresi bazen 1 saniye ya da üstünde olabiliyor.

Sınırlı Bant Genişliği: Uydu interneti hizmetleri genellikle bant genişliği sınırlamalarına tabidir. Bu, yüksek hacimli veri indirmeleri, video akışı veya uzun süreli çevrimiçi oyun gibi veri yoğun uygulamalar için kısıtlamalara neden olabilir. Bunun durumun sebebi tek bir uyduya binlerce hatta daha fazla kişinin bağlanması sonucunda hız çok düşük kalıyor. Uydunun veri kapasitesi sabit oluyor. Bu olay akşam saatlerinde herkesin cep internetini kullanmak istediğinde baz istasyonundan gelen internetin hızının düşmesine benziyor.

Maliyet: Uydu interneti, diğer internet bağlantı türlerine göre daha pahalı olabilir. Bu nedenle, uydu interneti hizmetleri bazen kırsal veya uzak bölgelerde internet erişimi sağlamak için zorunlu olsa da, maliyet nedeniyle bazı kullanıcılar için bir seçenek olmayabilir. Bir uydunun uzaya fırlatılması yüz milyon dolar gibi yüksek maliyetlere kadar çıkabiliyor.

Hava Koşullarına Duyarlılık: Uydu interneti, uydu sinyallerinin atmosferdeki hava koşullarından etkilenebileceği için, kötü hava koşullarında bağlantı kalitesi ve hızında düşüşler yaşanabilir. Özellikle şiddetli fırtına veya kar fırtınaları gibi durumlarda, bağlantı tamamen kesilebilir. Antenin sabit kalması gerektiği için en ufak bir yerinden oynama olduğunda uyduyla bağlantı gidiyor. Anten iç yüzeyinden geçen yağmur ve kar kesilmelere neden olabiliyor. Uydudan TV izleyenler bu durumla karşılaştıkları için daha iyi bilebilirler.

Kurulum ve Ayarlamada Zorluk: Uydu interneti, uydu antenleri ve uydu modemleri gibi özel ekipmanlar gerektirir. Kurulum ve ayarlama, diğer internet bağlantı türlerine göre daha zor ve karmaşık olabilir. Ayrıca, uydu anteninin yerleştirilmesi ve ayarlanması için doğru bir konumun seçilmesi gerektiği için, bu da uydu interneti hizmetlerinin kullanılabilirliğini etkileyebilir.

Not: Ülkemizde Türksat kablo internet hizmetini kablo TV alt yapısı üzerinden sunmaktadır. İnternet evlere anten kablosu üzerinden ulaştırılır. Telefon alt yapısı üzerinden verilen (ADSL ve sonraki nesil teknoloji) internetin farklı bir kablo üstünden farklı bir teknoloji ile sunulmasıdır. Türksat kurumuna ait uyduların büyük kısmı TV yayını içindir. Yazıda bahsedilen uydu interneti Türksat tarafından sunulan internet hizmeti ile benzerliği yoktur.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir