Deri hücresi 30 yaş gençleştirildi

İngiltere’de bulunan Cambridge Üniversitesi bünyesindeki bilim adamları ile Babraham Enstitüsü’ndeki bilim adamlarınca yapılan ortak araştırma ile deri hücrelerinin gençleştirilmesi sağlandı.

53 yaşındaki bir kadından alınan deri hücreleri IPS adı verilen yeni bir yöntemle hücrelere 12 gün boyunca kimyasal banyo yaptırıldı. Bu banyo sonucunda hücrelerin embriyonik kök hücrelere dönüşmediği belirtildi. Hücreler incelendiğinde 23 yaşındaki bir kişiden alınmış gibi genç hale geldiği görüldü.

Hücre gençleştirme tekniğinin 1990’lı yıllarda ilk klonlanan koyun olan Dolly adlı koyunun meydana gelmesinde kullanılan teknik olduğu belirtildi.

2006 yılında Kyoto Üniversitesi’nde çalışan Profesör Shinya Yamanaka Dolly üzerinde denenen tekniği basitleştirmiş ve ortaya IPS adlı yöntem ortaya çıkmıştı.

Gençleştirme esnasında IPS tekniğinde 50 gün süren kimyasal banyo işlemi 12 güne indirildiği belirtildi. Ayrıca eski yöntemde embriyonik kök hücreye dönüşüm olurken gençleştirme işleminde sadece gençleşme olayının meydana geldiği belirtildi.

IPS tekniğinde kullanılan kimyasalların genelde insan sağlığına zararlı maddelerden oluştuğu şu an için yöntemin insanlar için kullanımına uygun olmadığı belirtildi.

Şu an kullanımı imkânsız olsa da ilk kez hücrelerin gençleşmesi gerçekleştirilmiş oldu. Böylece gelecekte çok uzun yıllar süren yeni araştırmalarla gençleşmenin önü açılmış olduğu belirtiliyor.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir