Rusya kendi uydusunu füzeyle vurdu

Rusya 15 Kasım 2021 tarihinde yaptığı açıklamada anti uydu füzesi ile bir deneme atışının gerçekleştirildiğini belirtti.

Açıklamada 1982 yılından beri yörüngede bulunan ve artık çalışmayan Rus casus uydusunun (Kosmos–1408, Tselina-D) başarıyla vurulduğunu belirtildi.

ABD ise bu deneme atışını kınadığını açıkladı. ABD 1500 civarında takip edilebilir parça ile binlerce takip edilemeyecek kadar küçük parçanın uzayda bir enkaz alanı oluşturduğunu açıkladı. ABD, bunun sorumsuzca bir hareket olduğunu ve Uluslar arası Uzay İstasyonu mürettebatın kaçış kapsüllerine sığınmak zorunda kaldığını belirtti.

Daha önce Çin buna benzer bir deneme atışı yapmış ve birçok parçadan oluşan enkaz ortaya çıkmıştı.

ABD ile Rusya ve Çin rekabetinde olası bir uzayda çatışma olması durumunda ise uzayda çok büyük enkazların oluşması muhtemel görünüyor.

Bu parçaların olaylarla ilgisi olmayan diğer ülkelerin uydularına zarar verme ihtimali bulunuyor. Ülkemizin de birden çok iletişim uydusu bulunuyor.

Ayrıca gps, iletişim, meteoroloji ve gözlem uyduları gibi birçok uydunun hasar alması durumunda birçok ülkenin bazı hizmetlere ulaşamama ihtimali de ortaya çıkacaktır.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir