DART uzay görevi başladı

ABD’nin California eyaletindeki Vandernberg Uzay Gücü Üssü’nden uzay aracı Falcon 9 roketi ile uzaya başarıyla fırlatıldı.

NASA tarafından yürütülen DART görevi kapsamında uzayda dolaşan Dünya’ya çarpma tehlikesi olan göktaşlarının yörüngesinin değiştirilmesi hedefleniyor.

780 metre çapında olan Didymos göktaşının uydusu olarak etrafında dönen 160 metre çapındaki Dimorphos göktaşı uzayda kendi yörüngelerinde dönüyorlar.

325 milyon dolara mal olan DART uzay görevi ile Eylül 2022 tarihinde uzay aracının Dimorphos göktaşına çarpması hedefleniyor. Çarpışma sonucunda Dimorphos göktaşının yörüngesinin değiştirilmesi hedefleniyor.

Uzay aracının saniyede 6.6 kilometre hızla göktaşına çarpacağı tahmin ediliyor. Çarpışma başarılı olarak gerçekleştiğinde Dimorphos göktaşının yörüngesinin çok az değişeceği ve uydu olarak Didymos etrafında dönmeye devam etmesinin beklendiği açıklandı.

Görev başarılı olursa daha sonraki yıllarda Dünya’ya çarparak büyük felaketlere yol açması beklenen göktaşlarının bu yöntem ile yörüngelerinin değiştirilmesi hedefleniyor.

Not:
DART ( Double Asteroid Redirection Test )

DART görevi ile ilgili ayrıntılı bilgiye aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://www.nasa.gov/planetarydefense/dart

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir