Kahve tüketiminin işitme üzerine olan etkisi ölçüldü

Madrid Özerk Üniversitesi’nde görevli olan bilim insanları kahve tüketimi ile işitme fonksiyonu arasında bir bağ olup olmadığını araştıran bilimsel araştırma yayınladı.

Araştırmada her gün kahve tüketen 36 bin orta yaşlı kadın ve erkekle ilgili veriler kullanıldı. Çalışmanın başında işitme testi yapılan deneklere sonraki 11 yıl boyunca birkaç kez işitme testi yapıldı.

Deneklerin sağlıklı yaşam tarzını takip edip etmedikleri, sigara kullanımları, ne kadar yüksek sesli müzik dinledikleri gibi işitme kaybına sebep olabilecek etkenler de incelendi.

Araştırma sonucunda günde en az bir fincan kahve içen erkeklerin sağır olma olasılığının %15 daha az olduğu tespit edildi. Kadınlarda kahve tüketimi ile işitme kaybı arasında bir bağlantı tespit edilemedi. Bunun nedeninin kadın ve erkek arasındaki fizyolojik farklılıklar olduğu belirtildi.

Araştırma ekibinden Doktor Marcos D. Machado-Fragu kahve içindeki bazı bileşikler ile etken maddelerin antioksidanlar ve anti inflamatuar özellikleri sayesinde işitme fonksiyonu üzerinde faydalı etkileri olabileceğini belirtti.

Kahve tüketiminin işitme kaybını tamamen engellemeyeceği belirtildi. Ayrıca kahvenin kafeinli ya da kafeinsiz veya filtreli ya da filtresiz olmasına bakılmadığı ve faydalarının aynı olduğu belirtildi.

Not:

Araştırmanın tamamına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://www.researchgate.net/publication/346731293

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir