Çin Ay yüzeyindeki radyasyonu ölçtü

Çinli bilim insanlarının Ay yüzeyindeki radyasyonu ölçtükleri bilimsel araştırma Science Advances dergisinde yayınlandı.

Ay yüzeyindeki günlük radyasyon miktarını belirlemek için 2019 yılında Ay’da çalışan Çin Robotik İniş takımı ve keşif aracı Chang’e–4 aracından alınan veriler kullanılarak hesaplama yapıldı.

Chang’e–4 aracının iniş takımında biriken iyonlaştırıcı radyasyonu kaydeden 10 adet katı hal silikon detektörü bulunuyordu. Araçta ayrıca nötron dozimetresi cihazı bulunuyordu. Bu cihaz Ay yüzeyinden seken nötronların radyasyon etkisini ölçmede kullanıldı.

Ay’da günlük iyonlaştırıcı radyasyon dozunun ortalama 1369 mikrosievert olduğu belirlendi. Bu rakamın Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki dozdan 2.6 kat daha fazla olduğu belirlendi. Dünya yüzeyindeki radyasyon miktarından ise yaklaşık olarak 200 kat daha fazla olduğu belirlendi.

Ay yüzeyindeki radyasyon, kozmik radyasyonun Ay toprağı ile etkileşiminden kaynaklanan nötron ve gama ışınlarının yanı sıra galaktik kozmik ışınlar ve güneşten gelen düzensiz parçacıklardan oluşuyor.

Önümüzdeki yıllarda Ay yüzeyine kurulması düşünülen kalıcı üslerde uzun süre insan yaşaması durumunda radyasyona bağlı ciddi sağlık sorunlarının yaşanabileceği belirtiliyor.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir