Venüs keşif görevinin ayrıntıları açıklandı

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Venüs gezegenine yapılacak olan keşif görevinin ayrıntılarını açıkladı.

2026 yılında gerçekleştirilmesi beklenen göreve VERITAS adı verildiği açıklandı. NASA görevin Fransa, Almanya ve İtalya uzay ajansları ile birlikte ortaklaşa gerçekleştirileceğini açıkladı.

Görev Venüs gezegenin yörüngesinde dolaşacak bir uydu ile gerçekleştirilecek. Uydu üzerinde ileri teknoloji özelliklere sahip bir radarın bulunacağı belirtiliyor. Radar sistemi gezegen yüzeyinin 3 boyutlu haritalarını oluşturacağı açıklandı.

NASA bu radar sistemiyle gezegenin kütle çekim alanını ölçeceğini ve kızılötesine yakın bir spektrometre kullanılarak Venüs yüzeyinin hangi elementlerden oluştuğunun belirleneceğini belirtiyor.

Gezegen yüzeyinin geçirdiği jeolojik değişimlerin belirlenmesi de görevler arasında yer alacak. Ayrıca yüzeyde aktif volkanik hareketler olup olmadığı da gözlemlenecek.

Venüs yüzeyinde bir zamanlar su bulunduğu düşünülüyor. Geçmişte suyun olup ya da olmadığını gösteren delillerde aranacak.

Venüs’ün ısıyı hapseden kalın atmosferi bulunuyor. Gezegen yüzeyindeki sıcaklık 500 santigrat dereceye kadar ulaştığı biliniyor. Yüzeyde dünyaya göre çok yüksek atmosferik basınç olduğu biliniyor.

Günümüze kadar Venüs gezegeni 40 tan fazla uzay aracı ile incelendi.

Geçmişte Sovyetler Birliği Venera 13 adlı uzay aracını Venüs yüzeyine indirmeyi başarabilmişti. Araç yüzeydeki çok yüksek sıcaklık ve basınçtan dolayı sadece 2 saatten fazla çalışabilmişti.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir