Küresel ısınma nedeniyle yaşanamayacak yerler belirlendi

ABD’de bulunan Columbia Üniversitesi bünyesindeki Dünya Enstitüsü ve İngiltere’de bulunan Loughborough Üniversitesi’nin ortaklaşa yaptığı bilimsel araştırmada küresel ısınma nedeniyle dünya üzerinde yaşanamayacak hale gelecek yerler araştırıldı.

İnsan vücudunun nemle karışık sıcağa kuru sıcaklığa göre daha kötü etkilendiği biliniyordu.

Toplamda 7 bin 877 meteoroloji istasyonunun verileri araştırmada kullanıldı.

Günlük ortalama sıcaklık ve nem oranları yerine saatlik veriler incelendi. Saatlik verilerin tercih edilme nedeni ise gün içinde sıcaklık ve nem oranlarının en yüksek değerleri nedir sonucuna ulaşılmaya çalışıldı. Ayrıca beton ve asfaltın sıcaklık ve nem değerlerini daha da arttırdığı için kentsel bölgelerden gelen veriler tercih edilmedi.

1979 – 2017 yılları arasında ölçülen değerler araştırmada kullanıldı.

Asya, Afrika, Avustralya, Güney ve Kuzey Amerika’da insanların yaşamasına elverişli olmayan nem oranı ve sıcaklık değerlerine ulaşacak binlerce nokta olacağı sonucuna varıldı.

Özellikle Meksika ve Basra körfezlerinin kıyı kesimlerinde ve Hint Okyanusu kıyılarında sıcak havanın denizden gelen nemi emerek çok yüksek nem oranlarına çıkacağı tahmininde bulunuldu.

Araştırma yapılmadan önce yaşanamayacak sıcaklık ve nem oranlarının ortaya çıkmasının on yıllarca sonra gerçekleşeceği tahmin ediliyordu. Fakat araştırma sonucunda ise durumun çok daha kötü olduğu sonucu ortaya çıkarıldı. Daha şimdiden 80 noktada yaşanamayacak şartların oluştuğu gözlemlendi.

Hindistan, Bangladeş ve Pakistan topraklarının büyük kısmında, kuzeybatı Avustralya’da, Kızıldeniz ve Meksika körfez kıyılarında, Kaliforniya’da, Güneydoğu Asya, Çin’in güneyinde, subtropikal Afrika ve Karayipler’in bir kısmında yaşanamayacak sıcaklık ve nem oranı oluşan noktalar olduğu ortaya çıkarıldı.

Üstelik yapılan gözlem boyunca aşırı sıcak ve yüksek nem ataklarının iki katına çıktığı belirlendi. Bu sıcaklık ve nem oranı artışının küresel ısınma ile arasında bağlantı olduğu da ortaya çıkarıldı.

Küresel ısınma artışı devam ettikçe önümüzdeki yıllarda yaşanamayacak yerlerdeki insanların iklimi yaşamaya daha elverişli yerlere doğru büyük göç dalgaları oluşturabileceği belirtildi.

Araştırma ve sonuçları Science Advances dergisinde yayınlandı.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir