Kan grubunu farklı gruba dönüştüren teknik bulundu

Kanada’da bulunan Columbia Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından A, B ve AB kan gruplarını genel verici kabul edilen 0 Rh (Negatif) kan grubuna dönüştüren teknik geliştirildiği açıklandı.

İnsanlardaki 4 farklı kan grubunu birbirinden ayıran özelliğin kırmızı kan hücrelerinin yüzeyindeki minik şeker molekülleri olduğu biliniyordu. A, B ve AB grubundaki kanlarda bağışıklık sistemi tarafından tanınan farklı şeker molekülleri bulunurken 0 Rh (-) grubundaki kanda bu moleküllerin olmadığı tespit edilmişti. Bu minik şeker moleküllerinin olmaması sayesinde 0 grubu tüm gruplara kan verebiliyordu.

Araştırmanın 1980’li yılların başından beri devam ettiği bildirildi. Araştırma ile minik şeker moleküllerinin bir şekilde alınması ya da yok edilmesinin tasarlandığı belirtildi.

İnsan bağırsağı duvarındaki farklı kan hücrelerinin yüzeylerinde aynı şeker moleküllerine sahip müsin adı verilen şeker yapıları tespit edildiği belirtildi. Bu yapıların bağırsakta bulunması üzerine araştırmanın bağırsakta yaşayan bakteriler üzerine yoğunlaştığı açıklandı.

Bağırsaktaki bakterilerinden alınan 20 bin farklı DNA örneği üstünde araştırmalar yapıldı. Bu araştırmalar üzerine minik şeker moleküllerini parçalayan yeni bir enzim türü keşfedildi.

Yeni keşfedilen enzim önceki bulunan örneklerden 30 kat daha hızlı ve yüksek verimle şeker moleküllerini parçaladığı belirtildi. Yüksek verimden dolayı çok az enzim kullanılacağı açıklandı. Şeker moleküllerinin parçalanmasından sonra kandan enzimin ayrıştırılması ile kanın temizlendikten sonra kullanıma uygun hale geleceği belirtildi.

Bu yöntemle tüm kan gruplarının genel verici 0 Rh Negatif kan grubuna benzediği için her kan grubuna verilebileceği belirtildi.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir