Futbol maçları oynanırken Periscope’a erişim engeli getirildi

Türkiye Süper Lig yayın haklarını elinde bulunduran Digitürk İstanbul 1. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesine başvuruda bulundu.

Yapılan başvuruda maçlar yayınlanırken Periscope uygulamasına erişim yasağı getirilmesi istendi. Maçların korsan şekilde uygulama üzerinden yayınlanması gerekçe olarak gösterildi.

Mahkeme yapılan başvuruyu haklı bularak maçların canlı yayınlandığı zamanlarda Periscope uygulamasına erişim yasağı uygulanmasına karar verdi.

Erişim engeli maçlar canlı yayınlanmaya başladığı anda başlayacak ve maç bitiminde yasak sona erecek.

Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde uygulanan hukuk kuralları vardır. Evrensel nitelikte olan bu hukuk kuralları gelişmişlik göstergesi olarak sayılır.

Ayrıca bu hukuk kurallarının büyük kısmı bizim Anayasa ve yasalarımızda da bulunmaktadır.

Herhangi bir kişi işlemediği bir suç için cezalandırılamaz. Başkaları tarafından işlenen bir suçun cezası o suçu işlememiş insanlara verilemez.

Bu korsan yayınları yapan kişilerin bulunup para ya da hapis cezası ile cezalandırılması gerekiyor. Fakat bunun yerine her kullanıcıya ceza veriliyor.

Bu uygulamayı maç haricinde ya da işleri için kullanan insanlar var. Maddi kayba uğrayan insanların hakkı ne olacak? Ayrıca internet için aylık ücret ve vergilerini ödeyen dürüst vatandaşlar bu haklarını kullanmak istediklerinde hak kaybına uğramayacaklar mı?

Hukuk herkese eşit mesafede olmak zorundadır. Bir şirketin ticari karı için kullandığı haklar tüm halkın haklarından daha mı üstün?

Video yayınlanması için yüzlerce hatta binlerce uygulama ya da site bulunuyor. Periscope yasaklanınca diğer yerlere geçiş olduğunda tüm uygulama ya da siteler de mi yasaklanacak?

Engelleri aşmak için sayısız yol var. Bir süre sonra ve tüm yasaklar alındıktan sonra yine izleniyor denilip maç saatlerinde tüm ülkenin internetini mi keseceğiz?

Bu karar hukuken emsal karar oldu. Bu kararı emsal göstererek tüm yayıncı ya da hak sahibi şirketler başvurursa bu işin sonu ne olacak. Yüz binlerce uygulama ya da siteye yasak mı gelecek? Benim hak sahibi olduğum dizi Youtube sitesinde yayınlanıyor derse bir şirket yasak mı gelecek?

Şu an için yüz binlerce yasaklı site var. Bu sayı daha da artarsa gelecekte internette gezilecek site kalmayacak sanırım.

Ayrıca hukuken bir kişi ya da kurumun özgürlük sınırı diğer bireyler ya da kurumların özgürlük sınırlarına kadardır.

 

Not:

Mahkeme kararındaki erişim engelinin açıklama metni:

“Süper Toto Süper Lig futbol müsabakalarının oynandığı sürelerle sınırlı olmak üzere pscp.tv, proxsee.pscp.tv, prod-assets.pscp.tv, prod-video-eu-central-1.pscp.tv Periscope uygulama adreslerinde Süper Toto Süper Lig futbol müsabakalarının oynandığı sürelerle sınırlı olmak üzere ihtiyati tedbir yoluyla erişimin engellenmesine karar verildi.”

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir