GetContact uygulamasına erişim yasağı getirildi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) talebi üzerine Ankara 1. Sulh Hâkimliği numara bul hizmeti veren GetContact adlı uygulamaya erişim engeli kararı verdi.

GetContact uygulaması haricinde 70 ayrı numara bul hizmeti ya da uygulaması da erişim yasağı kapsamına alındı.

25 Ocak 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun kararı ile Türk Ceza Kanununun 136. maddesinde düzenlenen kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme suçunun kapsamına girdiği mahkemece belirtildi.

Uygulama kendisine üye olan kişilerin tüm rehberini kendi veritabanına eklediğinin anlaşılması üzerine bu kararın alındığı belirtiliyor. Üye haricinde rehberdeki tüm kişilerin kimlik ve iletişim bilgileri uygulama tarafından alınmış oluyor.

BTK tarafından GetContact hakkında soruşturma açılması sonucunda Apple ve Google uygulamayı kendi marketlerinden kaldırmışlardı.

Bu tür uygulamalara çok dikkat etmek gerekiyor. Bir kişinin numarasını öğrenmek isterken rehberinizdeki tüm tanıdıklarınızın kişisel bilgilerini de verdiğinizi unutmayın.

GetContact sitesi üzerinden yaptığı açıklamada onlarca ülkede hizmet verdiklerini bu ülkelerdeki yasalara mümkün olan en üst seviyede uyduklarını ve tüm bilgileri üçüncü taraflar ile paylaşmadıklarını belirtiyor. Tüm verilerin hiçbir kurum ya da kişiye satılmadığını tüm gelirin uygulama içi reklamlardan elde edildiğini belirtiyor.

Uygulamaya üye iseniz ayarlar sekmesinden GetContact hakkında sekmesine girin. Daha sonra Hesap ayarları sekmesini açın. Hesabı kaldır seçeneğini seçerek uygulamadan çıkın. Uygulamayı kaldırın.

Bu kaldırılma işlemi 24 saate kadar sürebileceği belirtiliyor.

Bu işlem sonucunda uygulama veritabanından bilgileriniz silinmiş olmuyor. 24 saat sonra rehberden çıkarılma işlemini de yapmanız gerekiyor. Yoksa tüm verileriniz sistemde kayıtlı kalmaya devam ediyor.

GetContact rehberden çıkma işlemi için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
https://www.getcontact.com/tr/unlist

Notlar:
GetContact uygulamasına erişim yasağı geldiği için ülkemizden sitesine ulaşmakta sorun yaşayabilirsiniz. VPN ya da çeşitli yöntemlerle ulaşmayı deneyin.

BTK tarafından uygulanan erişim yasağının gerekçesi:
Bu internet sitesi (getcontact.com) hakkında; Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen 29/03/2018 tarih ve 2018/2291 D. İş sayılı karara istinaden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından koruma tedbiri uygulanmaktadır.

GetContact Türkiye kullanıcıları için yaptığı duyurunun tam hali aşağıdadır.

Türkiye’de Bulunan Kullanıcılarımız İçin Basın Bültenimiz
Son zamanlarda basında yer alan asılsız haberler nedeniyle bu bildiriyi yayınlama gereği duyuyoruz.

GetContact tüm dünyada hizmet sunan; Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Brezilya başta olmak üzere birçok ülkede hizmet sunan bir çağrı tanımlama uygulamasıdır. GetContact hizmet sunduğu ülkelerin regülasyonlarına uyum sağlamak için yoğun çaba gösterir ve hükümetlerle iş birliği içinde hizmet sunar.

Günlük aktif kullanıcı sayısı 3 milyon, aylık aktif kullanıcı sayısı 20 milyonu aşan GetContact tüm kullanıcılarının verilerini özenle korur.

Kamera ve Galeri erişim izinlerini neden istiyoruz:
GetContact profilinize resim eklemek isterseniz bu standart izinlere ihtiyacınız olacak.

Depolama (SD Kart / USB) iznini neden istiyoruz:
Android cihazınızda resimleriniz genellikle hafıza kartı üzerine kayıt edilir. GetContact profilinize resim eklemek isterseniz bu standart izne ihtiyacınız olacak.

Faturalandırma iznini neden istiyoruz:
GetContact bazı ülkelerde ücretli abonelik teklifleri sunar. Abonelik ücretleri iTunes veya Google Play hesabınızdan tahsil edilir. GetContact için premium abonelik satın almak isterseniz faturalandırma iznine ihtiyacınız olacak.

GetContact 3. parti bir uygulama mıdır?
Hayır. GetContact AppleStore ve Google Play platformları üzerinden doğrudan son kullanıcıya ulaşır.

GetContact verilerinizi 3. taraflara satıyor mu?
Hayır. GetContact’ın ücretli üyelik ve uygulama içi reklam sunumlarından gelir elde eder. Ücretli üyelik ve uygulama içi reklam sunumumuz şu an Türkiye kullanıcıları için aktif değildir; fakat Mayıs 2018 tarihinde ücretli üyelik ve uygulama içi reklamlar sunan yeni bir güncelleme yayınlayacağız. Kullanıcı sözleşmemizde de belirtildiği gibi veri paylaşımı, ücretli abonelikler için faturalandırma, doğru veri analizi, veriyi şekillendirme ve hizmetlerimizi iyileştirme vb. yardımcı araçlar kullanmak için üçüncü taraf sağlayıcılar ile iş birliğine girebiliriz ve “çerez kullanımı” gibi sınırlı veri paylaşımında bulunabiliriz. Telefon numaranız, kişisel bilgileriniz diğer önemli bilgilerinizin üçüncü taraflarla paylaşımı söz konusu değildir.

Veri gizliliği ve diğer endişeleriniz için bizimle dilediğiniz zaman temasa geçebilirsiniz: help@getcontact.com

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir