Tesla elektrikli tırını tanıttı

Tesla yöneticisi Elon Musk 2017 Kasım ayında yaptığı bir tanıtım ile Semi Truck adını verdikleri elektrikli tır modellerini tanıttı.

2019 yılı içinde üretimine başlanacağı ve satışa sunulacağı açıklandı. 20 bin dolar ön ödeme ile siparişlerin alınmasına başlandığı belirtiliyor.

2017 Aralık ayı içinde ise ön siparişlerin 2 bin adede ulaştığı tahmin ediliyor.

Pepsi 100, Amerikalı içecek şirketi Anheuser-Bush 40, Loblaw 25, Sysco 20, ve Wal-Mart 15 adet ön sipariş verdi.

Daha önce DHL ön sipariş vermişti. En büyük rakiplerinden UPS 125 adet ön sipariş vererek en büyük siparişi veren şirket olmuş oldu.

480 km sürüş menziline sahip olan küçük model 150 bin dolar ve 800 km sürüş menzili olan modelin 180 bin dolardan satışa sunuldu.

Aracın teknik özellikleri açıklandı.

Yüksüz haliyle sıfırdan 100 km hıza 5 saniyede yüklü iken (36 ton ağırlıkla) 20 saniyede ulaşabiliyor.

%5 eğime sahip yokuşta tam yüklü halde 105 km hız yapabiliyor.

Tam dolu şarj ile 800 km yol alabiliyor. 40 dakika şarj ile 650 km yol alabiliyor.

Otomatik pilot, şerit takip sistemi ve acil durumlara karşı ani durdurma sağlayan sistemleri bulunuyor.

Aerodinamik yapısının spor otomobil modellerinden bile daha iyi olduğu belirtiliyor.

4 bağımsız elektrik motor arkadaki 4 tekere güç veriyor. Herhangi bir motor devre dışı kaldığı zaman diğer motorlar ile sürüşe devam edilebiliniyor.

Sürücü kabinin ortasında yer alıyor. Bu durum hem sürüş açısından kolaylık sağlıyor hem de bir kaza anında sürücüye yaralanma ve ölümlü kazalara karşı daha çok koruma sağlıyor.

Kabin içinde bulunan ekranlar sayesinde kör noktalarda görüş sağlanıyor. Diğer tırlardaki kör nokta sorununun tamamen çözülmüş olduğu belirtildi.

Tesla şarj istasyon ağı kurarak tüm ülke içinde hizmet vereceğini açıkladı. Bu ağı her tır kullanabilecek. En yakın istasyon gibi özellikler sürüşü kolaylaştıracak. Güneş enerjisiyle elektrik üretecek bu istasyonlarda Tesla tır sahiplerine en ucuz elektrik fiyatını sunacaklarını garanti ettiklerini açıkladılar. ABD dışında diğer ülkelerde de bu ağlar oluşturulacak.

Tesla araçtaki tüm parçaların 1 milyon mil boyunca (yaklaşık olarak 1 milyon 600 bin kilometre) çalışma garantisi veriyor.

Bu araçların sağladığı yararlar nelerdir?

Dizel yakıt ile çalışan tırların yakıt tüketimi çok yüksektir. ABD gibi ülkelerde ise tır ile taşımacılık çok yoğun kullanılıyor. ABD içinde bir yılda 300 bin tır satılıyor.

Bu araçların motor hacimleri ve taşıdıkları ağır yük sebebiyle yakıt tüketimi çok yüksek olduğundan kullanılan araçlar içinde çevreyi en çok kirleten araç gurubudur. Bunun yanında benzine nazaran mazot yakıtı çevreyi çok daha fazla kirletmektedir.

Elektrikli tır kullanımının yaygınlaşması sonucu çevre kirlemesinde çok ciddi düşüşler olacaktır. Küresel ısınmaya karşı mücadele de çok önemli bir adımdır.

İkinci yararı ise sürücüler için olacaktır. Aracın sürücü güvenliği ve sürüş kolaylığı açısından sürücülere çok büyük yararlar sağlayacaktır.

İkinci ve en büyük yararı ise dizel tırların tam yüklü halde eğimli yollarda hızlanmaları çok yavaştır. Yokuş çıkarken hız çok düşer. Yavaş gidildikten sonra tekrar eski hıza kavuşması çok uzun sürer. İvmelenme çok azdır. Bu sebeple bu araçlar yasal hız sınırları içinde çok az gidebilmektedirler. Sürekli hızlanmaya çalışmakla zaman kaybederler. Ortalama hız özellikli eğimli arazilerde çok düşüktür. Bu da çok büyük zaman kaybına sebep olmaktadır.

Bu araçta tam yükte bile yokuş dâhil araç hızını koruyabilmektedir. Yavaşlasa bile tekrar hızlanması saniyeler içinde olmaktadır. Böylece aracın ortalama hızı çok daha yüksek olacaktır.

Bu özellik sayesinde yolculuklar çok daha kısa sürecek ve sürücüler için daha az çalışma saatleri anlamına gelecektir. Tabi ki ürünlerin ulaştırılma süreleri de kısalmış olacaktır. Tüketiciler açısından olumlu bir gelişmedir.

Not:
Araç hakkındaki detaylı bilgi ve tanıtım sayfası:
https://www.tesla.com/semi?redirect=no

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir