Netflix’in üye sayısı 125 milyona ulaştı

Netflix 2018 yılının ilk çeyreğini kapsayan bilançosunu açıkladı.

Açıklanan bilançoya göre abone sayısının 125 milyona ulaştığı belirtildi. 2018 yılının ilk 3 ayında 7 milyon 410 bin yeni abonesi oldu. Bu yeni abonelerin 1 milyon 960 bini ABD’den 5 milyon 460 bini ise diğer ülkelerden oldu.

Netflix’in 56 milyon 710 bin üyesi ABD’den, 68 milyon 290 bin üyesi diğer ülkelerden gelen abonelerden oluştuğu açıklandı.

Netflix 2018 yılının ilk altı ayında ise üye sayısının 131 milyona ulaşacağı tahmininde bulundu.

Netflix’in 2018 yılı ilk çeyrek karı bir önceki yılın ilk çeyreğine göre %63 artarak 290 milyon dolara ulaştı. 2017 yılının aynı döneminde kar 178 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.

2018 yılının ilk çeyreğindeki gelirin geçen senenin aynı dönemine göre %40 artışla 3.7 milyar dolar olarak gerçekleştiği açıklandı. 2017 yılının ilk 3 ayındaki gelir 2.64 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

Netflix 1997 yılında kurulmuş ve şu an dünyanın 190 ülkesinde hizmet veren bir site olarak bu alanda lider konumunu sürdürüyor.

Netflix neden bu kadar büyüyor?

Bu kadar büyük gelir ve kar oranları ve yüksek abone sayısı dünyada bir değişimin yaşandığını gösteriyor.

Televizyonlar gücünü hızla kaybediyor. Basın yayın alanında en güçlü olan televizyonların artık eskisi kadar toplum üzerinde etkisi kalmıyor. Zamanla bu etki çok daha fazla azalacaktır.

Özellikle gençler içinde daha yaygın olmak üzere insanlar artık vakit kaybetmek istemiyor. Parası verilerek reklamsız istenilen dizi veya filmin bir an önce izlenmesini insanlar istiyor. Ayrıca küreselleşme etkisiyle günün 24 saatinde iş hayatı ve hayat devam ettiğinden insanlar televizyonlardaki yayınların saatleri ile sınırlandırılmak istemiyorlar. İstedikleri şeyi istedikleri anda izlemek istiyorlar. Televizyonların verdiği tarih ve saat içinde bağımlı kalmak istemiyorlar.

Televizyonun sunduğu yayın takvimine bağlı kalmak artık geride kalıyor. Herkes kendi hayat akışı içinde kendine ait bir yayın takvimi olsun istiyor.

Netflix’in daha fazla büyümesi ne türde değişiklikler yapar?

En önemli değişiklik TV alanında olacaktır. Artık eski türde yayın anlayışı tarih oluyor. Bu yeni anlayışa uyum sağlamayan birçok TV kanalı yok olacaktır.

Eskiden bir büyük olayda ya da ülke içindeki önemli bir gelişmede tüm toplum TV ekranlarına kilitlenir ve topluca onu izlerdi. Bir dizi ya da film yayınlandığında tüm toplumu etkileyen bir olaya dönüşüyordu. Toplumun ruh hali veya kültürel değerleri aynı anda değişebiliyordu.

Bu yeni anlayışla artık toplum küçük parçalara bölünmüş olacak. Bir diziyi seven ya da filmi sevenler bir yanda diğer dizi sevenler bir yanda toplanacak. TV kanallarının yayın süreleri içinde film ve dizi sayısı sınırlı iken internet ortamında neredeyse sınırsız sayıda seçenek mevcut.

İnternetin insanları yakınlaştıracağı daha fazla sosyalleştireceği düşünülürken her zevke uygun küçük alanlar şeklinde bölünmeler yaşanacak. İstenilen etkinin tersi gerçekleşiyor gibi görünüyor. Toplumun topluca davranışları daha çok bireyselleşiyor. Bunun sonucunda aynı anda aynı diziyi izleyen milyonlarca insan yerine çok daha küçük topluluklar oluşacaktır.

Toplum seviyesinde olduğu gibi aile içinde de sosyal yapı değişecektir. Her aile bireyi kendi zevkine göre istediği anda istediğini izleyeceğinden aile içinde sosyalleşme açısından sorunlara yol açacaktır.

Bir maç olduğunda ya da bir dizi olduğunda oturup izleyen aile bireyleri birbiriyle konuşacak bir konu bulabiliyordu. Artık birbirinin ne izlediğinden habersiz bir aile yapısı ortaya çıkacaktır.

Batılı ülkelerde bu sorunlar pek önemsiz olabilir fakat bizim gibi sosyal yönü ve aile ilişkileri kuvvetli toplumlarda sorunlara yol açması büyük ihtimaldir.

Tabi ki şu an için ülkemiz bu alanda da batılı ülkeleri geriden takip ediyor. Fakat eninde sonunda bizde de durum bu yönde ilerleyecektir. Şimdiden bize ait dizi ve film siteleri küçük boyutlu olsa da oluşmaya başladı.

Notlar:
Netflix tarihi ve hakkındaki ayrıntılı bilgilere aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
Netflix resmi sitesinden:
https://media.netflix.com/tr/about-netflix

http://www.wiki-zero.com/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvTmV0ZmxpeA

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir