Avrupa Birliği siber güvenliği arttırma kararı aldı

Lüksemburg’da yapılan Avrupa Birliği Dışişleri Konseyi toplantısında siber saldırılara karşı önlemler alınması konusunda karar alındı.

Avrupa Birliği Dışişleri Konseyi konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada birlik dışında kalan devletler ile devlet dışı yapılanmaların amaçlarına ulaşmak için siber alanda daha çok faaliyet göstermeye başladığını açıkladı.

Avrupa Birliği ülkeleri siber tehditlere karşı gerekli önlemleri almaya karar verdiği belirtildi. Ayrıca uluslararası hukuk ve kuralların bir an önce alınması ve bu alanda Avrupa Birliği’nin yardım etmeye hazır olduğu açıklandı.

Ayrıca Wannacry ve NotPetya gibi saldırıların Avrupa Birliği üye ülkelerinde ciddi hasara ve ekonomik kayıplara yol açtığı belirtildi.

Özellikle Wannacry saldırılarında Avrupa ülkelerinin birçoğunda birçok fabrikada üretim durmuştu. Ülkemizde bu saldırılardan etkilenmiş ve bazı fabrikalarda üretim durmuştu.

Bu kararla AB bir siber güvenlik birimi oluşturma kararını almış oldu. Ordular içinde bir siber birim ya da devlet kurumları içinde sivil bir birim mi olacak ileri ki günlerde göreceğiz. Belki de hem askeri hem de sivil alanda siber güvenlik birimlerini görmek mümkün olacak.

Siber saldırı önleme birimleri ile saldırı yapılması zorlaşacak ve bu alanda uzman ekipler sayesinde saldırıyı düzenleyen kişilerin bulunması ihtimali çok daha fazla olacak. Saldırı yapanlar için işlerin zorlaşması muhtemel görünüyor.

Ayrıca siber alanda yasal düzenlemelerin ve kuralların olması da sağlanacak. Bir şekilde saldırı yapanlar yakalanırsa ağır cezalar ile yargılanmaları da mümkün olacak.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir