Qualcomm satışı yasal olarak engellendi

ABD Başkanı Donald Trump ABD’li yonga üreticisi Qualcomm şirketinin satışını “ulusal güvenlik” gerekçesiyle yasal olarak engelledi.

Singapur merkezli Broadcom şirketi Qualcomm ile satın almak için görüşmelere başlamıştı. Yapılan görüşmeler sonucunda Broadcom şirketi Qualcomm şirketini 117 milyar dolara satın almak için anlaşma sağlanmıştı.

Teknoloji tarihinin en büyük anlaşması olarak tarihe geçmiş olacaktı.

ABD Başkanı Donald Trump yasal yetkilerini kullanarak anlaşmayı engelleyen kararnameyi imzaladı.

Yabancı yatırımcı iyidir ve ülkeye para geliyorsa iyidir mantığının günümüzde artık geçerliliğini kaybetmeye başladığını gösteren en önemli olaylardan birisidir.

Satılan şirketler özellikle çok stratejik ve önemlisi ise parayla satın alınamayacak ulusal değerlere dönüştüğünü görüyoruz. Dünyanın en büyük teknoloji antlaşması ve bu kadar büyük miktardaki para ülkenin geleceği ve iyiliği için reddedilmiş oldu.

Bu karar ülkemiz açısından da ders alınması gereken çok önemli bir gelişmedir.

Ülkemizde bu türdeki şirketlerin satışı hakkında gerçekleşen olayları örneklendirelim.

Ordumuza zırhlı araç üretimi yapan BMC şirketinin yarı hissesi Katar Silahları Kuvvetlerine bağlı bir yapıya satıldı.

2018 yılı Ocak ayında ASELSAN şirketinin %10’luk bir kısmı halka arz edilmek üzere satışa çıkarılmıştı. Talep gelmemesi üzerine satış şimdilik gerçekleşmedi.

Telekom şirketlerinin bazılarının tamamı bazılarının ise hisselerinin büyük kısmı yabancı şirketlerin elinde bulunuyor.

Devletimizin tüm sırları dâhil tüm gizli görüşmeleri ve iletişimi, halkın tüm iletişimi ile şirketlerimizin iletişimi veya ticari sırlarını barından verileri tek bir Telekom alt yapısı üzerinden yapıyoruz.

Bu kadar önemli ve stratejik telekom sektörünü bu şekilde elden çıkarmak ne derece güvenilirdir? Ya da uzun vadeli düşünürsek bir savaş durumunda neler olacak? Tüm bilgilerimizin güvenli olarak aktarıldığından emin olabilecek miyiz?

Tüm dünya kendi ülkesinin en önemli ve değerli şirketlerini dünyanın parasını verseler bile satmazken bizim stratejik şirketlerimizi elde tutamamamız ülke ve geleceğimiz adına iyi bir gelişme değildir.

Dünyada ticaret savaşlarının ve herkesin kendi şirketlerini korumaya başladığı bir dönemde ülkemizin dikkatli olması gerekiyor.

Umarım herkes gider mersine biz gideriz tersine durumunu ülke olarak yaşamayız.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir