Toyota İtalya’da dizel araba satmayacak

Japon otomobil markası Toyota İtalya’da dizel araba satışını durdurma kararı aldıklarını açıkladı.

Toyota 2017 yılı içinde İtalya’da sattıkları arabaların sadece %6’sının dizel araç olduğunu belirtti.

Dizel araçlara olan ilginin düşmesi ve yeni teknoloji hibrit ve elektrikli modelleri desteklemek için bu kararı aldığı belirtildi.

Ayrıca daha önce satılmış olan dizel araçların 7 bin Euro değerine kadar satın alınarak yerine elektrikli ya da hibrit araçlar satmayı içeren bir değişim teklifini müşterilerine sunacaklarını açıkladılar.

Neden satış durdurma kararı verildi?

Kullandığımız yakıtlar içinde çevreye ve insan sağlığına en büyük zararı mazot dediğimiz yakıt türü veriyor.

Birçok ülkede içten yanmalı motor teknolojisine sahip araçların önümüzdeki 5–10 yıl içinde üretimi ve satışının yasaklanması kararı çıktı.

Dizel motor teknolojisi ilk üretimden kalkan motor türü olacak gibi görünüyor. Bu kararda bunun işaretlerinden birisidir.

Ülkemizde durum nedir?

Maalesef ülkemizdeki alım gücüne göre yakıt fiyatları ile otomobil üstündeki vergi yükleri yüzünden insanlarımızın çoğunluğu dizel motor teknolojisini tercih ediyor.

Dünyanın birçok ülkesinde çok düşük paylara sahip olan dizel motorlu araçların bazı ülkelerdeki payı neredeyse yok gibidir.

2017 yılı içinde ülkemizde satılan sıfır araçlar içinde dizel motorlu araçların payı %60’ın üzerinde bulunuyor. Bu miktardaki dizel motor araçlar insan sağlığını ve doğamızı tehdit ediyor.

Ülkemiz bu gelişmelerden nasıl etkilenebilir?

Tüm dünya içten yanmalı motor teknolojisinden elektrikli motor teknolojisine hızlı bir geçiş süreci yaşıyor.

Ülkemizin ihracatı içinde en büyük paya sahip olan otomobil ve otomobil yan sanayisi büyük oranda içten yanmalı motor teknolojisi üzerinde üretim yapıyor. Ülkemiz bu alanda gelir kaybı yaşamak istemiyorsa mutlaka elektrikli araba teknolojisine göre üretim yapma dönüşümünü hızla gerçekleştirmesi gerekiyor.

Ülkemizde elektrikli araba teknolojisine geçiş nasıl sağlanacak?

Birçok ülkede 2020–2025 yılları arasında geçişi zorunlu kılan yasal düzenlemeler yapıldı. Bu ülkelerdeki üretim yapan otomobil markaları mecburen üretimi durduracaklar. Ayrıca tüm markalar o ülke içinde üretim yapsın yapmasın satış yapamayacaklar.

Ayrıca bu kararda gördüğümüz gibi markalara yasal bir süre tanınsa da tanınmasa da markalar şimdiden değişimi başlatmış görünüyorlar.

Toyota markası başta olmak üzere diğer tüm markaların bu türde değişim tekliflerini umarım ülkemizde de görürüz.

Fakat şu an için bu türde bir hareketi ülkemizde göremiyoruz.

Devletin görevlerinden birisi de insan sağlığını ve ülke doğasını koruyacak tedbirler almasıdır. İnsanların sağlığı ve ülkenin doğası parayla ölçülemeyecek kadar değerlidir.

Markalar kârlarını düşünüp adım atmakta istekli davranmayabilirler. Bu tür kararlar markalara bırakılmayacak kadar büyük öneme sahiptirler.

Devletin yasal olarak aynı diğer ülkeler gibi bu durumu bir an önce karara bağlayıp resmileştirmesi gerekiyor.

Ek olarak elektrikli araçların vergi düzenlemeleriyle satışının çok daha cazip hale getirilmesi gerekiyor. Birçok ülke satış ve satış sonrası vergi ve masrafları ya sıfırladı ya da çok düşük seviyelere indirdi.

Ayrıca tüm dünya yeni teknolojiye geçtiğinde bizde ister istemez buna geçmek zorunda kalacağız. Fakat ülkemiz bu konuda bir şeyler yapmaz ise önümüzdeki yıllarda otomobil sektöründeki ihracat gelirimizi büyük oranda kaybedebiliriz.
.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir