Youtube reklamları sorun yaratıyor

Youtube sitesinde yayınlanan reklamlardan bazıları kullanıcıları kötü derece de etkiliyor. Kullanıcı deneyimi açısından kötü sonuçlar oluşuyor ve bu durum çok can sıkıcı bir hal alabiliyor.

Youtube sitesinde reklamlar nasıl yerleştiriliyor?

Youtube sitesinde reklamları birden çok biçimde sitesine yerleştiriyor. Ayrıca mobil yani tablet ve cep telefonlarında gösterim biçimleriyle masaüstü ve dizüstü cihazlarda reklam biçimleri arasında da farklar var.

Sorun yaşatan durum daha çok masaüstü kullanıcılarındaki gösterilen reklamlarda ortaya çıkıyor.

Mobil cihazların donanım güçleri kısıtlı olduğundan birçok işi aynı anda yapma olanakları zaten bulunmuyor. Yolda ya da ev dışında veya ev içinde olsa da video izliyorlarsa ekrana baktıklarından reklamı atlama işlemleri daha kolay olabiliyor. Youtube mobil tarafta reklamı atla seçeneği olmayan ama 6 saniye içinde biten reklamları kullanıyor. Diğer reklamlar zaten kullanıcıya sorun yaratmıyor.

Masaüstü ya da dizüstü bilgisayar kullanan kişilerde ise donanım gücü yüksek olduğundan birden çok işi yapabilme imkânları var. Zaten kullanıcı masaüstünü bu yüzden tercih ediyor.

5 saniye içinde reklamı atla seçeneği olsa bile sorunlar yaşanıyor.

Örneğin bilgisayarda çevrimiçi oyun oynayan bir kişi aynı anda kaçırdığı bir programın tekrarını dinlemek isteyebilir. Bu program bir spor yorum, ekonomi ya da herhangi bir konuda tartışma programı da olabilir. Yani görüntüye bakmasına gerek olmayan sadece duyması yeterli programlara ulaşmak isterse sorun yaşayabiliyor.

Tam oyunun en önemli noktasında masaüstüne de gelemeyeceği noktada bir reklam çıkıyor. Reklam süresi 5 dakika olabiliyor ve onu dinlemek zorunda kalıyor. Reklam süreleri çok uzun olan reklamlar kullanım açısından kullanıcıyı yorabiliyor. Mobil gibi 6 saniye de biten reklam özelliği olsa reklamlar çok kısa sürede bitse bu kadar sorun olmayacak.

Kişi bir programcılık ya da bir konu üstüne kanal açmış ve reklam vermiş. Bir ders 45 dakika sürüyor ve o videoyu reklam olarak yayınlatmış. Bu kadar uzun süren reklamı Youtube nasıl onaylıyor. Reklam verenlere en azından 1 dakikayı aşmayın uzun videolar yerine reklam için özel olarak hazırlanmış kısa video yapın neden demiyor.

Bir başka örnek evde çalışan ya da serbest çalışan yazılımcı, programcı, tasarımcı ya da çizim programları yapan insanlar var. Bu işleri yaparken arkada müzik dinlemek isteyen ya da bir TV program tekrarını izlemek isteyen kişilerde aynı sorunu yaşayacaklar. Ya da doğa sesi, kuş ya da yağmur sesi gibi rahatlatıcı sesleri dinleyerek iş yapmayı seven insanlar da var. Bu kadar uzun süreli reklamlarda kullanıcı işine sürekli ara vermek zorunda kalıyor. Olumlu etki yapacak video olumsuz etkiye dönüşüyor.

Bir başka sorun yaratan reklam türü de videonun en altındaki %20’lik alana yerleştirilen şeffaf yer paylaşımlı reklamlar.

Bu reklamda da hiçbir iş yapmıyorsunuz. Boştasınız bir şeyler izleyeceksiniz. Ekrana bakarken görüntüde kritik kaçırılınca anlaşılamayan anlar oluyor. Tam o anda tüm olayın gerçekleştiği görüntünün en altına bakarken araya reklam giriyor. Olayı kaçırıyorsunuz. Reklam anında kapatılabiliniyor ama görüntüyü geri almak zorunda kalabiliyorsunuz.

Ayrıca yabancı dilde yayınlanan videoda alt yazı olursa alt yazı reklamın üstüne çıkıyor. Ekranın yarısı kullanım dışı kalıyor. O alanda önemli bir an varsa yine kaçırıyorsunuz.

Bunlar haricinde birde artık her TV ya da radyo kanalının canlı yayınlarını yaptıkları kanalları mevcut. Canlı yayında çok önemli bir olay için TV izliyorsunuz. Tam önemli anda reklama giriliyor. Ya da altta reklam çıkıyor. Geri sarma mevcut fakat bu seferde ileri zamandan kaçırdıklarınız oluyor. Artı tüm kullanıcılarda canlı yayın yapabiliyor. Onlarda da sorun yaşayabiliyorsunuz.

Bu sorunların bazıları mobil tarafında da yaşanıyor. Fakat masaüstünde kullanımı zorlaştıran şeyler çok daha fazla olabiliyor. Sonuçta çok pahalı ekran kartı veya işlemci alıp birden çok işlem yaparım diyenler masaüstü ya da dizüstü bilgisayar alıyorlar. Fakat mobilde olan 6 saniyede biten reklam gibi kolaylık bu bilgisayar kullanıcılarına çok görülmüş gibi görünüyor.

Bu sorunlardan kurtulmanın çaresi var mı?

Bilgisayar kullanıcıları reklam engelleyen eklentiler ile ya da videoları indiren yazılımlarla reklamlardan kurtulabiliyorlar.

Fakat burada bazı yan etkiler ve zararlar oluşuyor.

Birincisi Youtube sitesinde kanal açıp yayın yapan binlerce yayıncı var. Bunlar bin bir türlü zorluklarla ders videoları ya da vb içerikler üretiyorlar. Reklamları izlenmiyor. Yeterli gelir elde edemeyen insanlar bu işi bırakıyorlar. Sonuçta bu insanların da kendi geçimlerini sağlamak için belli bir miktar para kazanmaları gerekiyor.

Sayısız kanalda birçok seri çekilen videoların yarım kaldığını görüyorsunuz. Bu yayıncıların emeği adına bir kayıptır.

Ayrıca bu Youtube içinde bir kayıptır. Zengin içeriğe sahip olamazsa sitenin kullanıcı sayısı azalır. Bir süre sonra kapanmak zorunda bile kalabilir.

Youtube sitesinin de bu reklamlar için bir çaresi var. Youtube Red ile aylık üyelik ücreti ile tüm reklamlardan kurtulabileceğimizi müjdeliyorlar. Şimdilik dünyada çok az ülke de kullanılabiliyor. Fakat bir kullanıcı ücret ödemeye razıysa sırf reklamlardan kurtulmak için üyelik alır mı?

Youtube sitesi ücretsiz video izleme dönemi sona erdi demek istiyor sanırım. Sırf reklamlardan kurtulacağım diye bu parayı vermek pek mantıklı değil. En azından zengin ve gelişmiş ülkelerde bu ücretleri ödemek sorun olmaz ama dünyanın büyük kısmında bu ücreti ödeyecek kişi sayısı fazla olmayacaktır.

Ayrıca Youtube tüm içerikleri kendi bünyesinde barındırabilecek mi? Netflix varken tüm dizileri bünyesinde barındırabilecek mi? Ya da eğitim derslerinde Udemy varken içerik yaratan kişileri sitesinde nasıl tutacak?

Özetle çoğu alanda artık birçok video sitesi var. Bu kadar rakipte olan her şeyi Youtube sitesinde bulabileceğimizi sanmıyorum.

Bir kişi onlarca video sitesine üye olup ücret ödemeyeceğine göre bir ya da bir kaçını tercih etmek zorunda kalacaktır.

Youtube sitesinin reklamları bir an önce kullanıcıyı bu kadar yormadan uğraştırmadan yayınlamanın yollarını bulması gerekiyor. Ayrıca ücret ödeyecekse insanlar çok zengin ve geniş alanda içerikler bulması gerekiyor.

Notlar:

Youtube sitesinde yayınlanan reklam biçimleri:
https://support.google.com/youtube/answer/2467968?hl=tr

Youtube Red kullanılabildiği ülkeler:
https://support.google.com/youtube/answer/6307365?hl=tr

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir