Çin uzay aracı Ay’a iniş yaptı

Çin’in Chang’e-6 uzay aracı, Ay’ın uzak yüzüne başarılı bir iniş gerçekleştirdi. Bu başarı, Ay yüzeyine insan gönderme yarışında Çin’in ABD ile rekabetini artırdı. Çin Ulusal Uzay İdaresi, Chang’e-6’nın belirlenen iniş alanına başarıyla indiğini duyurdu.

Chang’e-6’nın amacı, Ay’ın uzak tarafından numune toplayarak bunları dünyaya geri getiren ilk uzay aracı olmaktır. Bu görev, 2019’da Chang’e-4 uzay aracının Ay’ın uzak yüzüne yaptığı inişin ardından Çin’in bu bölgeye gerçekleştirdiği ikinci iniş olacak.

Ay’ın uzak yüzü, Dünya’ya hiç bakmadığı için iletişim açısından daha zorlu bir bölgedir ve bu bölgeye daha önce hiçbir ülke iniş yapmamıştır. Chang’e-6’nın inişten sonraki 48 saat içinde yer altında sondaj yapmaya başlaması ve yüzeyden malzeme toplamak için bir robot kol kullanması planlanmaktadır.

İniş alanı, Ay’ın Güney Kutbu-Aitken Havzası’ndaki bir çarpma krateridir. Bu bölgenin, Ay’da uzun vadeli insan yerleşimi için oksijen ve roket yakıtı yapımında kullanılabilecek buza sahip olduğu öngörülmektedir. İniş alanı, bilimsel keşif potansiyeli, iletişim ve telemetri koşulları ve arazinin düzlüğü gibi faktörler göz önünde bulundurularak seçildiği açıklandı.

Çin Ulusal Uzay İdaresi, 6 Mayıs’ta başlatılan bu görevin yaklaşık 53 gün sürmesinin beklendiğini açıkladı.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir