Çin devlet kurumlarında AMD ve Intel işlemcilerini yasaklayacak

İngiliz iş gazetesi Financial Times yaptığı haberde Çin’in devlet kurumlarında kullanılan bilgisayarlarda ve sunucu bilgisayarlarında Intel ve AMD işlemcilerini kullanılmasını engelleme kararını uygulamaya koyduğunu belirten bir haber yayınladı.

Çin’in 26 Aralık 2023 tarihinde yayınladığı yönergede güvenli ve güvenilir işlemciler ve işletim sistemlerini satın alınması talimatı verildi.

İlçe düzeyindeki devlet kurumlarında AMD ve Intel işlemcileri ve çiplerin yanı sıra Windows işletim sistemi ile yabancı yapım veritabanı yazılımlarını satın almaması ve bundan sonra aşamalı olarak bu ürünleri kullanmayı bırakması talimatı verildi.

ABD ilk önce ticaret savaşı daha sonrasında teknoloji konusunda Çin’e yaptırımlar uygulamaya başlamıştı. Hala yaptırımlar genişletilerek devam ediyor.

Çin’in yaptırımlardan kendisi korumak için yerli işlemci ve işletim sistemi ile yerli yazılımları üretmek için yoğun çaba harcadığı biliniyordu.

AMD, Intel, Microsoft ve bazı yazılım şirketlerinin en büyük müşterilerinden birisi Çin’di. ABD’li teknoloji şirketlerinin bu kısıtlamalar sonucunda büyük kayıplar yaşayacak gibi görünüyor.

AMD ve Intel dünyanın en büyük masaüstü işlemci şirketlerinden ve neredeyse tekel konumundalar.

Çin bu iki markayı kullanmayacaksa kendi yerli işlemci modellerini yakın gelecekte satışta veya kullanımda görebiliriz.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir