Çimento üretiminin küresel ısınma üstüne etkisi

Çimento üretiminin küresel karbon emisyonunun yüzde 7’sini oluşturduğu açıklandı. Bu oran ile dünyanın en büyük iki karbon salınımı yapan ABD ve Çin’den sonra çimento üretimin geldiği açıklandı.

Dünya’da her yıl yaklaşık 14 milyar metreküp beton üretildiği ve beton iş kolunun ürettiği karbon emisyonunun havacılığın 3 katı olduğu açıklandı.

Çimento iş kolunun Avrupa Birliği veya Hindistan’dan daha fazla karbon salınımı yaptığı belirtiliyor.

Çimento 1400 santigrat dereceye kadar ısıtılan fırında kil ve kireçtaşının pişirilmesiyle üretiliyor. Bu pişirme işlemi esnasında ortaya karbondioksit çıkıyor.

1 ton çimento üretilmesi esnasında doğaya yaklaşık 1 ton karbondioksit salınıyor. Salınan karbondioksitin %70’i çimentonun oluşması için gereken kimyasal tepkime sonucu oluşurken kalan %30 ise fırının ısıtılması için kullanılan yakıttan kaynaklanıyor.

Küresel ısınmaya olan etkiyi azaltmak için üretiminde geri dönüştürülmüş ürünler ile üretim esnasında oluşan endüstriyel atıkların kullanıldığı yeşil çimento adı verilen bir üretim yönteminin kullanılması öneriliyor. Ayrıca çimento üretimi esnasında kimyasal tepkime ile ortaya çıkan karbondioksit miktarını azaltan yeni teknolojiler ile üretim esnasında su tüketimini azaltan yeni teknolojilerin geliştirilmesi öneriliyor.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir