Lucy uzay aracı uzaya fırlatıldı

NASA tarafından 16 Ekim 2021 tarihinde uzay aracı başarıyla uzaya fırlatıldı.

Jüpiter gezegenin çevresinde dönen Trojan göktaşlarını incelemek üzere gönderilen Lucy uzay aracının uzayda 12 yıl boyunca görev yapacağı açıklandı.

Trojan göktaşları Jüpiter ile yörüngede dönen göktaşlarına verilen addır. Bu göktaşları Jüpiter’in çok büyük kütlesinin yarattı çekim gücü ve Güneş’in çekim gücüne maruz kalırlar. Bu iki çekim gücünün dengeli olması nedeniyle Jüpiter gezegenin önünde ya da arkasında Jüpiter ile aynı yörüngede sabit bir şekilde dönerler.

Trojan göktaşlarının bu yörüngede milyarlarca yıldır sıkışıp kaldığı tahmin ediliyor. Bu göktaşlarının incelenmesi sonucunda elde edilecek bilgilerin Güneş sistemi ve gezegenlerin oluşumu hakkında bilgi verebileceği tahmin ediliyor.

Trojan göktaşlarına yapılacak ilk uzay görevinin Lucy tarafından gerçekleştirileceği belirtildi.

17 Ekim’de NASA yetkililerinin attıkları tweetlerde uzay aracının güneş panellerinde bir sorun olduğu belirtildi.

Aracın fırlatıldıktan sonra uzayda ilerlemeye başladığı daha sonra güneş panellerini açtığı ve elektrik elde ettiği belirtildi. Aracın tüm sistemlerinin sorunsuz çalıştığı bildirildi.

Güneş panellerinin açıldıktan sonra sabitlemesi için gereken mekanizmanın çalışmadığı panellerin kilitlenemediği açıklandı. Bu sorunun çözümü için çalışmaların devam ettiği açıklandı.

Bu sorunun gelecekte görevi tehlikeye atıp atmayacağının şu an için bilinmediği ve araştırmaların devam ettiği belirtildi.

Notlar:

NASA tarafından canlı yayınlanan fırlatılış anına ait görüntüye aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=Oq5UNqtN1a8

Lucy görevi ile ilgili tüm bilgi ve görsellere ayrıca gelecekte yapılacak tüm açıklamalara aşağıdaki resmi web sitesi bağlantısından ulaşabilirsiniz.

https://www.nasa.gov/mission_pages/lucy/main/index

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir