NASA Venüs gezegenine 2 uzay aracı gönderecek

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi Venüs gezegenine 2 ayrı uzay aracı göndereceğini açıkladı.

İki uzay aracı 2 ayrı uzay görevi şeklinde 2028 – 2030 yılları arasında Venüs gezegenine gönderilmesinin planlandığı açıklandı. Her bir görev için 500 milyon dolar toplamda 1 milyar dolarlık bütçenin görev için ayrıldığı açıklandı.

Araçlardan birisinin adının Davinci+ olacağı duyuruldu. Venüs Derin Atmosfer Asal Gazları, Kimyasal ve Görsel İnceleme olarak adlandırılan görevin İngilizcedeki kelimelerin baş harflerinden oluşturulduğu belirtildi.

Araç Venüs’ün atmosferini inceleyeceği ve gezegende geçmişte bir okyanus olup olmadığını tespit etmeye çalışacağı açıklandı. Ayrıca gezegenin jeolojik yapısının ilk yüksek çözünürlüklü görüntülerini göndereceği ve Dünya’daki kıtalarla karşılaştırılacağı açıklandı. Böylece tektonik hareketler olup olmadığının tespitine çalışılacak.

İkinci aracın adının Veritas olacağı duyuruldu. Venüs Salımlılık, Radyo Bilimi, InSAR (Radar ile haritalandırma tekniği) olarak adlandırılan görevin İngilizcedeki kelimelerin kısaltılmış şeklinden oluşturulduğu belirtildi.

İkinci araç radar yardımıyla gezegenin yüzeyindeki yükseltileri tespit edip hala aktif yanardağlar ve depremler olup olmadığını tespit etmeye çalışacak.

Güneş sisteminde Venüs gezegeni Merkür gezegeninden sonra gelen ikinci gezegendir ve yüzey sıcaklığı 500 santigrat derece ile en sıcak gezegendir.

1990 yılında Magellan adlı uzay aracı Venüs gezegeninin yörüngesine gönderilmişti. Bu görev Venüs gezegenine yapılan en son uzay görevi olmuştu.

Not: NASA (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi)

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir