TÜRKSAT 5A uydusu uzaya fırlatıldı

ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral uzay üssünden 8 Ocak 2021 tarihinde Türkiye saati ile 05:15’te uydu uzaya başarılı şekilde fırlatıldı.

Uydu SpaceX şirketinin Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi. Fırlatılıştan 35 dakika sonra uydudan ilk sinyalin alındığı açıklandı.

Uydunun Türkiye, Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Karadeniz ve Ege denizini kapsayacak şekilde televizyon yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmeti sunacağı açıklandı.

Tamamen elektrikli itki sistemine sahip olan uydunun 30 yıl görev yapabileceği tahmin ediliyor.

Airbus D&S firmasının Fransa’nın Toulouse şehrindeki üretim tesislerinde uydunun üretiminin tamamlandığı açıklandı.

Yayın yapacağı 31 derece doğu yörüngesine 4 ay içinde ulaşmasının beklendiği açıklandı. Yörüngesine ulaştıktan sonra testlerin yapılacağı açıklandı. 2021 yılının ikinci çeyreği içerisinde hizmet vermeye başlamasının tahmin edildiği açıklandı.

Haziran 2021 içerisinde ise TÜRKSAT 5B uydusunun uzaya fırlatılmasının planlandığı açıklandı.

Bu iki uydunun üretimi sırasında elde edilecek bilgi birikimi ile 2022 yılında uzaya fırlatılması planlanan TÜRKSAT 6A uydusunun ilk yerli üretim uydu olacağı açıklandı.

Not:
SpaceX şirketinin resmi youtube kanalından fırlatılış anına ait canlı yayın kaydına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz. (İngilizce)

https://www.youtube.com/watch?v=9I0UYXVqIn8

Barış Özcan tarafından yapılan canlı yayına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=h8mpuoeZLeI

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir