Cassini uzay aracının görevi sona eriyor

15 Ekim 1997 tarihinde uzaya fırlatılan ve 2004 yılında Satürn gezegenine ulaşan Cassini uzay aracının görevi sona eriyor.

NASA görevin sonuna yaklaşması sebebiyle bir veda videosu yayınladı. Yayınlanan videoda uzay aracının canlandırılmalar ile bugüne kadar yaptığı görevler ve aşamalar anlatılıyor.

Uzay aracı 30 Haziran 2004 tarihinde Satürn gezegenine ulaşıp yörüngesine girmişti.

14 Ocak 2005 tarihinde ise Cassini aracından ayrılan uzay sondası Huygens Satürn uydusu Titan’a inmiş ve resim göndermişti.

10 Eylül 2007 tarihinde Cassini Satürn uydusu Iapetus (Japetus) uydusunu inceledi.

8 Temmuz 2009 tarihinde Cassini Titan uydusunda sıvı olduğunu doğruladı.

28 Ekim 2015 tarihinde Enceladus uydusundan fışkıran su gayzerlerinden örnek su almayı başardı. Suyu analiz edip sonuçlarını dünyaya gönderdi. Ayrıca uydunun donmuş yüzeyinin altında oluşmuş su denizi ya da okyanusunun içinde bakteri düzeyinde olsa da yaşam olabileceği ihtimalini ortaya çıkarmıştı.

26 Nisan 2017 tarihinde Cassini Satürn halkaları ve çevresinde son görevini gerçekleştirecek.

Bu son görevinde Satürn gezegeninin halkalarına 22 dalış yapması bekleniyor. Bu görev ile halkaların nasıl ve neyden oluştuğu gibi birçok soruya cevap bulunabileceği düşünülüyor.

Dünya üzerinde çok nadir bulunan element ve maddelerin uzayda dolaşan asteroit ve gök taşlarının alınıp dünyaya parçalar halinde taşınması yeni bir madencilik türü olarak ortaya çıkacağı ön görülüyor. Buna uzay madenciliği ya da asteroit madenciliği deniliyor.

Bugün kullandığımız akıllı cep telefonları, tabletler, bilgisayarlar ve dokunmatik ekranlar gibi birçok teknolojik ürünün üretiminde kullanılan birçok nadir madenin 50-100 yıl içinde tükeneceği ön görülüyor.

Satürn gezegenin halkaları irili ufaklı göktaşlarından oluşmaktadır. Güneş sistemi içindeki en büyük ve bize en yakın göktaşı kaynağı Satürn gezegeninin halkalarıdır. Bu gök taşlarının yapılarının incelenerek hangi maddelerden oluştuğu tespit edilmeye çalışılacak. Cassini son görevinin Satürn gezegenin halkalarının uzay madenciliğine uygun olup olmadığı konusunda bir ön araştırma olması muhtemeldir.

15 Eylül 2017 tarihinde ise Cassini Satürn gezenine düşerek yok olup görevini sonlandıracak.

NASA’nın yayınladığı veda videosu:

 

Video adresi: https://www.youtube.com/watch?v=xrGAQCq9BMU

Cassini uzay aracı hakkında bilgi için:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Cassini-Huygens

NASA’nın Cassini aracıyla ilgili sayfası:
Bu sayfada görevle ilgili tüm yayınlar, yazılar, videolar uzay aracının gönderdiği resimler dâhil tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Sayfa dili İngilizcedir.

https://www.nasa.gov/mission_pages/cassini/main/index.html

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir