Bilgisayarlarda hareketli parçaların sonu geliyor

Bilgisayarlar üzerindeki birçok parçada hareketli yani mekanik parçalar vardır. Bu parçalar disket sürücüsü, CD sürücüsü, hard disk ve soğutma işleminde kullanılan fanlardır.

Disket sürücüsü içerisinde manyetik bant olan ve elektrik motoru ile döndürülen bir parçadır. Günümüzde artık kullanılmıyor. Yerini CD-ROM sürücülerine bırakmıştı. Bu parçalarda lazerle yakma işlemi ile disk üzerinde veri yazılıyor ve okunuyordu. İlk önce CD kullanıldı. Daha sonra yerini DVD sürücülere ve bluray disk sürücülerine bıraktı.

Bluray sürücüler bilgisayarlarda çok yaygınlaşamadı. USB bellek teknolojisi hem hız hem de kapasite bakımında çok ilerleyince daha çok tercih edilir oldu.

Günümüzde yeni bir bilgisayar satın almak istediğinizde artık bu türde sürücülere sahip modelleri bulmanız çok zordur. Yakın gelecekte de bulmak imkansız hale gelecektir.

Çok uzun yıllar bilgisayarların kalıcı hafıza birimi olarak kullanılan hard diskler yerini SSD teknolojisine bırakmaya başladı. Hard disk yine manyetik şekilde oluşturulmuş diskler üzerinde veri yazan ve okuyan kafalar yardımıyla veri depolanıyordu. Disklerin döndürülmesi için elektrik motoru kullanılıyordu.

SSD teknolojisinde ise veriler yongalarda depolandığı için herhangi bir hareket oluşturmaya gerek kalmıyor.

Hala yaygın şekilde hard disk kullanılsa da önümüzdeki birkaç yıl içinde üretimleri büyük ölçüde azalması bekleniyor. Uzun yıllar eldeki ürünler kullanılacak olsa da eninde sonunda yerini SSD teknolojisi alacaktır.

İşlemci dünyasında ise AMD Ryzen işlemci ailesinde yaptığı son güncelleme ile 7nm üretim teknolojisine kadar düşürmeyi başardığını açıkladı. Yakında Intel firması da buna karşılık verecektir.

İşlemci mimarisinde üretim teknolojisi nm teknolojisinin sınırına ulaştı. Önümüzdeki yıllarda nm altındaki değerleri de görebiliriz.

Bu da daha düşük enerji tüketimi ve daha az ısı üretilmesi anlamına geliyor. Bu da yakın zamanda soğutma sistemlerinde daha az fan kullanımı gündeme getirecektir.

Yakında masaüstü işlemcilerinde pasif soğutma en azından ortalama kullanıcılar için gündeme gelecektir. Ya da kasalarda kullanılan çok fazla fan sayısını düşürülmesi gündeme gelecektir. Bir tek sıvı soğutma sistemi de yeterli hale gelebilecektir.

Tablet ve cep telefonu işlemcilerinde ise pasif soğutma yeterli oluyor. Herhangi bir fan kullanılmıyor. Veri merkezlerinde özel havalandırma şartlarında sunucu bilgisayarlarının işlemcileri için pasif soğutma yeterli oluyor.

Bunca teknoloji gelişme sonucunda çok daha az enerji tüketen ve ısı yayan parçalar yakında tüm bilgisayar dünyasında standart hale gelecektir. O zaman bu kadar çok fan sistemine gerek kalmayabilir. Yakın gelecekte masaüstü bilgisayar kasaları çok küçülecek gibi görünüyor.

Bu kadar az enerji tüketimi güç kaynaklarının fanlarını da etkileyecektir. Pasif soğutmanın yeterli olacağı günleri görebiliriz. Bu türde ürünler ortalama kullanıcılar için olacaktır.

Yüksek performans isteyen veya hız aşırtma gibi işler yapan kullanıcılar için her zaman daha fazla soğutma isteği mutlaka olacaktır.

Hareketli parçaların bazı yan etkileri vardı. Çok yüksek enerji tüketiyorlar, bu sebeple çok fazla ısı üretiyorlardı. Ayrıca bilgisayarlardan çıkan seslerin neredeyse en büyük kaynağı bu hareketli parçalardı. Ayrıca çok fazla yer kaplıyorlar ve ağırlığı arttırıyorlardı.

Artık çok daha az ısınan ve az enerji tüketen ve çok sessiz bilgisayarlar yakın gelecekte karşımıza çıkacaktır. Bu gelişmeler sayesinde batarya ile çalışan taşınabilir bilgisayarlar da ise daha yüksek işlem gücü ve daha uzun çalışma süresi gibi artıları olacaktır.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir