TR alan adı yönetimi BTK kurumuna geçti

1990 yılında ODTÜ ICANN kurumuna başvurarak tr uzantılı alan adlarının yetkisini kazanmıştı. 12 Nisan 1993 yılında ise ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ve TÜBİTAK tarafından ortaklaşa yapılan çalışma ile Türkiye’de ilk internet bağlantısı kurulmuştu.

O günden beri tr uzantısının yönetimini ÖDTÜ www.nic.tr sitesi üzerinden gerçekleştiriyordu.

Alan adı ile ilgili tüm yetkilerin ODTÜ ile BTK arasında yapılan anlaşma ile BTK tarafından kullanılacağı açıklanmıştı. Anlaşma ICANN kuruluşuna bildirilmişti. ICANN yaptığı toplantı sonucunda devir anlaşmasını onayladığını duyurdu. ICANN sitesinde tr uzantısının resmi yetkili kurumun BTK olarak değiştirildiğini açıkladı.

2 yıl boyunca ODTÜ işlemleri sürdürmeye devam edecek. 2 yıl içinde devir işlemi tamamlanmış olacak.

ABD alan adı uzantısı olan com gibi dünyada birçok uzantı ilk başvuran alır şeklinde yapılıyor. Herhangi bir şarta bakılmaksızın isteyen istediği alan adını kendi adına anında tescil edebiliyor.

Maalesef ülkemizde com.tr uzantıya sahip olmak için birçok işlemden geçmenizi gerektiriyordu. Örneğin bir şirket olarak alan adı almak istediğinizde o adın şirket belgenizdeki resmi adında geçmesi ya da marka tescil belgesi gibi belgeler göndermek zorundasınız. Ayrıca com.tr haricinde org, net gibi birçok uzantıda da belge göndermeniz gerekiyor.

Bu durum bazı açılardan iyi bir şeydir. Şirketlerin ya da markaların haricinde o alan adını yetkisi olmayan ve markayla bağlantısı olmayan başka birisinin almasının önüne geçilebiliyordu. Fakat kişisel kullanım için site almayı zorlaştırıyordu.

Üstelik alandı fiyatları geçmiş dönemlerde daha pahalıya mal oluyordu.

Bu durum ülkemizdeki çok fazla kişinin yurtdışından alan adı almasına sebep oldu. Özelikle com uzantılı alan adı çok fazla tercih edildi.

Bu durum ülkemizden yurtdışına en azından yıllık onlarca milyon dolar para göndererek döviz kaybetmesine sebep oldu.

Son yıllarda dolar kurunun hızlı yükselmesi nedeniyle alan adı yıllık ödemeleri TL cinsinden ciddi rakamlara ulaştı.

Bu devir ile birlikte yurt dışında görülen şirketler gibi yeni bir yapılanma gerçekleştirilip alan adı alma süreci kolaylaştırılır ve ucuzlatılırsa ülkemiz bu alanda döviz bile kazanabilir hale gelebilir.

Hem bizler yurtdışında yüksek kurlarla ödemeler yapmamış oluruz. Hem de kolay işlem sayesinde yurt dışına da açılabiliriz. Birçok alan adı uzantısında dünyadaki benzerlerine göre ucuza alan adı satarak yurt dışından ülkemize döviz geliri sağlayabiliriz.

Bu alanda en büyük şirketlerden birisi ABD merkezli Godaddy 1997 yılında kurulmuştu. Onlarca milyon alan adını yönetiyor. Yıllık geliri milyar dolar üstünde gerçekleşen şirketin ABD borsasındaki değeri 10 – 11 milyar dolar civarında seyrediyor.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir