NASA Güneş uzay aracını uzaya fırlattı

NASA Parker Solar Probe adını verdiği Güneş kâşifi aracını Florida’da bulunan Cape Canaveral Uzay Üssü’nden 12 Ağustos 2018 tarihinde uzaya fırlattı.

Boeing firması tarafından üretilen Delta 4 roketi ile uzaya fırlatılan uzay aracının otomobil büyüklüğünde olduğu bildirildi.

Görevini başarıyla yerine getirirse Güneş atmosferi boyunca uçacak olan ilk uzay aracı olarak tarihe geçecek. Güneş’in Corona (Taç katmanı) adı verilen kavurucu atmosferi boyunca uçacak ve güneşi inceleyecek.

Güneşin yüzeyinden uzaklaşıldıkça sıcaklığı artıyor. Güneş yüzeyinde 10 bin Fahrenheit derece olan sıcaklık Corona katmanında 10 milyon Fahrenheit derece sıcaklığa kadar çıkıyor. Uzay aracının yapacağı incelemeler sonucunda bu olayın neden gerçekleştiğinin belirlenmesi hedefleniyor.

Ayrıca bu katmanda Güneş patlamaları gerçekleşiyordu. Bu patlamaların önceden tahmin edilmesine yardımcı olacak bilgilerin elde edilmesi umuluyor.

Uzay aracı Güneş yüzeyinin 6.16 milyon kilometre uzağından geçişler yapacak. Uzay aracında 12 santimetre kalınlığında ve karbon kompozit koruma kalkanı olduğu açıklandı. Bu kalkanın aracı sıcaklık ve radyasyondan koruyacak şekilde üretildiği açıklandı. Aracın Güneşe bakan kısmında sıcaklığın 1370 santigrat dereceye kadar ulaşması bekleniyor.

Aracın üzerindeki özel araç ve gereçler manyetik ve elektrik alanlarını, plazma dalgalarını ve yüksek enerji parçacıklarını ölçecek.

Uzay aracının insan yapımı olan en hızlı araç olacağı açıklandı. Aracın 692 bin kilometre hıza kadar çıkacağı açıklandı.

7 yıl sürmesi beklenen görev boyunca uzay aracı Corona katmanından 24 kez geçecek. 91 yaşındaki Dünyanın önde gelen Güneş astrofizikçisi Eugene Parker adının araca verildiği açıklandı. Uzay aracının 1.5 milyar dolara mal edildiği açıklandı.

Not:

NASA tarafından Twitter sitesinden yapılan paylaşımların bağlantıları aşağıdadır.

https://twitter.com/NASA_LSP/status/1028547501429805056

https://twitter.com/NASA_LSP/status/1028559980830642176

Eugene Parker hakkındaki bilgilere aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://www.wikizero.pro/index.php?q=aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvRXVnZW5lX1Bhcmtlcg

Parker Solar Probe görevi hakkındaki ayrıntılı bilgiler ve güncel gelişmeleri takip edebileceğiniz bağlantılar aşağıdadır.

https://www.nasa.gov/content/goddard/parker-solar-probe

https://www.nasa.gov/feature/goddard/2018/nasa-s-parker-solar-probe-is-about-to-lift-off

https://blogs.nasa.gov/parkersolarprobe/

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir