Kış saati uygulamasına son verildi

Geçtiğimiz eylül ayında yaz saati uygulamasının tüm yıl süreceği ve kış saati uygulamasının (Ekim sonunda saatlerin 1 saat geri alınması) kaldırıldığı açıklandı.

Alınan karar birçok kişi ve kurum tarafından değerlendirildi. Doğru bir karar verildi ya da yanlış karar verildiği yönünde görüşler ortaya atıldı.

Karar doğru ya da yanlış olabilir bu tartışılabilir bir şeydir. Fakat kararın alınma süresi açısından sorunlar yaşayabiliriz.

Neden kararın alınma süresi bize sorun yaratabilir?

Ülkemiz yazılım ve donanım üreticisi bir ülke olmadığı için üreticiler üstünde doğrudan güçlü bir etkimiz bulunmuyor. Üreticilerin bize öncelik vermesi ya da bizim aldığımız kararları anında uygulamaya koyması zorunluluğu yok. Artı çok büyük ürün alan güçlü bir pazar konumunda da olmadığımız için bizim aldığımız kararları ürünlerine ya da yazılımlarına ekleme süreleri uzun olabiliyor.

Biz karar aldık hadi uygulayın dedik fakat üreticilerin bu değişikliği yapabilme süresi ayları hatta yılları bulabilecek bir süre alıyorsa sorun yaşarız.

Ekim ayının sonuna yaklaşıyoruz. Kış saatine geçecek olan ülkeler bu ay sonuna kadar geçişini gerçekleştirmiş olacaklar. Yani kış saati uygulamasını kaldırarak aldığımız kararların sonucunu bu hafta sonundan itibaren görmeye başlayacağız.

Varsayalım işletim sistemlerinden Windows aldığımız kararı yazılımlarına yama olarak güncellemeyi yetiştirememişse otomatik saat ayarı seçili kullanıcıların saatleri geri alınacak. Ya da Windows yamayı yayınladı fakat Android işletim sistemi yetiştiremedi diyelim bu sefer sorun daha da büyüyecek. Evdeki bilgisayar doğru saati gösterirken akıllı telefon veya tablet yanlış saati göstermiş olacak. Özetle bilgisayarlar, uygulamalar, oyunlar, programlar veya akıllı cihazlar arasında farklılıklar oluşabilir.

Birçok kişinin de cihazlarının ayarları konusunda bilgisinin çok ileri olmadığı biliniyor. Bu kişilerin cihazlarındaki uygulamaların büyük kısmı otomatik olarak güncellensin şeklinde bulunuyor.

Bilgisayar ya da akıllı cihazların saat ayarları sorunu dışında kış saati değişikliklerine göre tasarlanmış ve kodlanmış siteler (bankaların sunucuları, wordpress vb hazır scriptler, barındırma sunucuları) veritabanlarında çakışmalar yaşarlarsa ne olacak. Biz kendi ayarlamalarımızı yaptık diyelim bizimle bağlantısı olan diğer ülkelerdeki cihazlarla (hosting/sunucular) bağlantı kurarlarken sorun yaşanmayacak mı?

Uluslararası işlemlerde para transferinde ya da veri alınıp gönderilmesi gereken işlemlerde onların sistemlerine göre kış saatinde olduğumuzda görünebilir. Bu çakışmada bir yığın soruna yol açabilir.

Birçok farklı ülkedeki internet sitelerini kullanıyoruz. Bazı siteler geçiş yapmış bazısı geçiş yapmamışsa kullanıcılar bu durumdan etkilenebilir.

Cihazlardaki saat sorunu çözülebilir fakat uygulamalar kısmında sorun yaşanabilir. Bazı uygulamalar saat geçişini gerçekleştirirken bazısı gerçekleştirmezse sorunlar çıkacaktır.

Çıkabilecek muhtemel sorunlar hakkında daha çok örnek verebiliriz. Dünya çapında birçok barındırma veya sunucu bilgisayarlarıyla karşılıklı çalışan uygulamalar ve programların sunucular arası veri çakışması veya saat/tarih uyumsuzluğu yaşamamız muhtemeldir.

Sonuçta belki toplumun büyük kısmı sorun yaşamayacak ya da yaşansa da küçük ayarlamalarla hayatına devam edecek. Fakat yazılım, tasarım, kodlama gibi işlemlerde çalışan insanların bir kısmı işlerini yaparken bazı sorunlarla karşılaşabilecekler. Ya da yapımına başlanmış bir sitenin kodlarını tekrar kontrol etmek ya da yenilemek zorunda kalacaklar.

Örneğin uluslararası kongre düzenleyecek bir kurum ya da kuruluşun bir yıl önceden tüm hazırlıklarını tamamlayıp tüm yazılı ve görsel yayınlarını bastırıp hazırlayıp davetiyelerini gönderiyorlar. Davetli kişilere tüm içerikler yollanmış ve kongreye bir iki ay kalmış her şey tamam diyor ve kongre tarihinin gelmesini bekliyorsunuz. Tam bir iki ay kala ülke yönetimi kış saatine geçişi kaldırıyoruz artık saat değişmeyecek diyor. Bu durumda insanların etkilenmemesi mümkün mü? Bu kadar kısa sürede değişikliğin güncellenmesi kolay mı ya da imkân dâhilinde mi?

Geçtiğimiz mart ayında yaz saati uygulamasına geçerken bu geçiş son olacak kış saati uygulaması olmayacak denmiş olsa en azından 6 ay süre kazandırılmış olacaktı. Önceden yapılmış olan plan ve organizasyonlar için insanların değişiklikleri ayarlamaları için yeteri kadar zaman verilmiş olurdu. Artı yazılım ve tasarım kısmında yapılan işlerde yapılacak değişiklikler içinde makul bir süre olurdu.

En iyi seçenek ise geçen seneden açıklanıp bu son seneye saat değişimi yok denseydi hiçbir değişikliğe gerek kalmazdı. İnsanlar yılbaşından itibaren ona göre plan program yapardı. Böylece internet ve bilgisayarlar açısından en az etkilenme yaşanmış olurdu.

Ülkeyi yönetenlerden toplumu ilgilendiren büyük kararları alırken en az insanın olumsuz etkileneceği ve en az zararla atlatılacak şekilde değişiklik yapması istenir.

Dünyanın her tarafıyla anında iletişim içinde olduğumuz bir çağdayız. Tek başımıza kararları çok ani almamakta fayda var. Para veya saat değişikliği gibi büyük kararların uzun vadeye yayılması en idealdir. Geçmişte paradan sıfır atılıp YTL ve tekrar TL para birimine dönüş süresi 2-3 yıl sürmüştü.

Umarım web siteleri bilgisayar ve akıllı cihazlarda insanları uğraştıracak çok büyük sorunlar yaşanmaz. En önemlisi bilgisayarlar arası zaman çakışması sonucu bazı internet ve bilgisayar hizmetlerinde kesinti ya da çöküşler yaşamayız.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir