Teknoloji mağaza zincirleri küçülüyor

Teknoloji ürünleri satan mağaza zincirlerine sahip şirketler küçülmeye gidiyor.

Dolar kuru 2013 yılı içinde 1.70 TL civarlarındaydı. 2014 ve 2015 yılında ise dalgalı seyretse de en fazla 2.20 – 2.30 TL aralığında seyretti. Fakat 2015 yılından sonra dalgalı da olsa yükselme eğilimini sürdürerek 4 TL seviyesine kadar yükseldi.

Son birkaç ay içinde 3.70 – 4 TL arasında dalgalı seyrediyor.

Birkaç yıl gibi kısa süre içinde bu kadar yükselmesi sonucunda teknoloji market zincirlerine sahip şirketlerin satışlarında ciddi düşüşler yaşandı.

Satışların dolar kuru arttıkça düşmesi sonucunda mağazacılık alanında bazı değişimler yaşandı.

2013 yılından başlayan kur artışları bu alandaki şirketleri yavaş yavaş zorlamaya başlamıştı.

İlk önce Best Buy, Darty ve Electro World Türkiye bölümünü kapatarak ülkemizden çekildiler.

Daha sonra ise 2016 yılı içinde Gold grup iflas erteleme için mahkemeye başvurdu. Gold Bilgisayar, Hızlıal adındaki internet satış mağazası ve Sanalpazar ürün satış sitesi iflas ertelemesi mahkemece kabul edildi. Şu an için kayyum gözetiminde faaliyetlerini sürdürerek iflastan kurtulmaya çalışıyor.

Teknosa 2016 yılında 160.6 milyon TL zarar etti. Ayrıca 2016 yılı içinde 280 mağazasından 70 tanesini kapattı. 700 kişiyi işten çıkardı. Ayrıca 2017 yılı içinde yeni mağaza açmama kararı aldıkları açıklandı. Borsada işlem gördüğü için 2017 ya da 2018 için yeni açıklamaları kamuoyuna duyuracaklardır.

Bimeks 2016 yılında zarar açıklamıştı. 2016 yılından beri sürekli mağaza kapatma ve küçültme haberleri açıklanıyordu. 2017 yılında da büyük zarar açıklandı.

21 Şubat 2018 tarihinde Bimeks kamuoyuna yaptığı açıklamada sadece 3 şubesinde 38 çalışanla devam edildiği ve 21 şubesinin ise kapatılma sürecinde olduğunu açıkladı. Açıklama tarihi itibariyle artık faaliyetlerini yürütemediğini yani resmen iflas etme noktasına geldiğini duyurdu.

Açıklamada hissedarları ile borçlu kurumlarla yapacakları görüşmelerle yeniden yapılanmaya çalışacakları belirtildi.

Görüşmeler olumlu sonuçlanırsa internet şubesine yoğunlaşacaklarını açıkladılar. Şu an için herhangi bir sonuç yok. Görüşmeler olumsuz sonuçlanırsa Gold Bilgisayar gibi iflas erteleme vb işlemlerle kurtulmaya çalışacaklar. Ya da iflas edip tamamen kapanması söz konusu olacak.

Vatan Bilgisayar tarafından kamuoyuna herhangi bir açıklama yapılmıyor. Çok büyük mağazalar şeklinde hizmet veriyor. Son zamanlarda ise çok küçük boyutlu mağazalar açmaya başladılar. İleri ki zamanlarda ise büyük mağazalarını kapatıp küçük mağaza şeklinde satış yapabilir ya da mağaza sayısını azaltmaya başlayabilirler.

Media Markt ise bu alanda ülkemizde kalan son yabancı şirket olarak çalışmaya devam ediyor. Uluslar arası bir firma olduğu için bilançosu tüm şekilde açıklanıyor. Ülkeler arası ayrım yapılmadığından ülkemizdeki şirketinin kâr zarar durumu görülemiyor.

Fakat son zamanlarda aynı şehir içindeki bazı mağazalarını önce küçülttü sonra tamamen kapattı. Çok büyük mağazalar şeklinde mağaza açarken artık çok küçük mağazalar da açmaya başladılar. İleri de büyük olan mağazalarını kapatma yoluna gidebilirler. Kâr zarar durumu bilinmese de şubelerinde yaptıkları değişikliklerden diğer mağaza zincirleri gibi zorlanmaya başladıkları anlaşılabiliyor. Belki de diğer yabancı şirketler gibi ülkemizdeki şirketini kapatıp piyasadan çekilebilirler.

Önümüzdeki aylarda ve yıllarda dolar kuru böyle artmaya devam ederse büyük ihtimal mağaza sayısı çok azalmış olacak. Teknoloji ürünlerini internet şubelerinden almak zorunda kalabiliriz. Nüfusu az iller veya bazı ilçelerde mağaza kalmayabilir.

Mağazaların ortadan kaybolması tüketiciler açısından kayıp olacaktır. Çünkü mağazalara gidip alacağı ürünleri inceleme şansını kaybedecekler. Kargo süresini beklemeden anında satın almak isteyenler içinde kötü olacaktır.

Notlar:

Sanalpazar web sitesi:
https://www.sanalpazar.com/

Hızlıal web sitesi:
https://www.hizlial.com/

Gold Bilgisayar web sitesi:
http://www.gold.com.tr/

Teknosa web sitesi:
https://www.teknosa.com/

Media Markt web sitesi:
https://www.mediamarkt.com.tr/

Vatan Bilgisayar web sitesi:
http://www.vatanbilgisayar.com/

Bimeks web sitesi:
https://www.bimeks.com.tr/

Bimeks tarafından yapılan açıklama ile ilgili haber bağlantısı:
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/dev-sirket-az-once-acikladi-faaliyetlerimiz-durma-noktasina-geldi-40749304

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir