Crew Dragon uzay aracı fırlatıldı

Sahibi Elon Musk olan SpaceX şirketinin geliştirdiği Crew Dragon adlı insan taşıyabilen uzay aracı 30 Mayıs 2020 tarihinde uzaya başarıyla fırlatıldı.

Fırlatma işlemi 1969 yılında Ay’a gönderilen ilk uzay aracının fırlatıldığı Kennedy Uzay Merkezi’nden gerçekleştirildi.

Uzay aracı tecrübeli NASA astronotları olan Doug Hurley ve Bob Behnken’i Uluslararası Uzay İstasyonu’na götürmek için fırlatıldı.

Uzay aracındaki astronotlar 19 saat boyunca aracın donanım ve el ile uçuş gibi çeşitli sistem denemeleri yapmak için uçuş gerçekleştirdi.

31 Mayıs Türkiye saati ile 19:15’te Çin – Moğolistan sınırı üzerinde Uluslararası Uzay İstasyonu ile ilk temas sağlandığı ve kenetlenmenin başarıyla gerçekleştiği belirtildi. Kenetlenme işlemi otomatik olarak gerçekleştirildiği açıklandı. Astronotların Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 4 ay süreyle kalacağı açıklandı.

NASA 2011 yılında tüm uzay mekiklerini emekliye ayırmış ve bundan sonra özel şirketler aracılığı ile uzaya ulaşmak için birkaç şirketle anlaşma imzalamıştı.

Bu işlemi ilk SpaceX şirketi gerçekleştirmiş oldu.

Böylece dünyada özel bir şirket ilk defa uzaya insan göndermeyi başarmış oldu.

2011 yılında beri ABD astronotlarını uzaya göndermek için Rus Soyuz araçlarını kullanmak zorunda kalmıştı. ABD’nin Rusya’ya olan bağımlılığı sona ermiş oldu.

Bu fırlatma ile NASA ilk önce Ay üstünde bir uzay üssü kurmak daha sonrasında derin uzay çalışmaları ve Mars’a insan gönderme çalışmaları için büyük bir adım atılmış oldu.

Ayrıca artık uzay turizminin de önü açılmış oldu. SpaceX firmasının yakın zamanda uzaya turizm amaçlı uçuşlar gerçekleştirmek için hazırlandığı açıklanmıştı.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir