Rus halkının genetik bilgileri devlet sırrı sayılacak

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) Rus vatandaşlarının genetik bilgilerinin devlet tarafından korunan bilgiler arasına alınması için yasal çalışma başlattığını duyurdu.

Yeni yasayla ad, soyadı, baba adı ve parmak izi gibi kişisel veriler içine genetik bilgiler de eklenecek. Böylece kişisel veri güvenliği yasasıyla kişilerin genetik bilgileri koruma altına alınmış olacak.

Kişiye ait genetik bilgi kişinin kendisine ait sayılacak. Rusya içinde üçüncü kişiler ya da kurumlar ile kişinin genetik bilgileri paylaşılamayacak ve kullanılamayacak. Kişi izin vermedikçe genetik bilgileri üzerinde araştırma ya da çalışma yapılamayacak.

Ayrıca tüm Rus halkının genetik bilgileri koruma altındaki devlet bilgileri arasına dâhil edilecek. Bu yasa ile genetik bilgilerin yurt dışına aktarılması yasaklanacak.

2017 yılının Ekim ayında Rusya Devlet Başkanı Putin, yabancıların Rus vatandaşlarının biyolojik verilerini anlaşılmaz şekilde topladığını açıklamıştı.

Genetik bilgilerin batılı ya da dış güçlerce ele geçirilip biyolojik silah üretiminde kullanılabileceği Rus devlet yetkilileri tarafından daha önce açıklanmıştı.

Yasanın ilgili tüm devlet kurumlarından onay aldığı ve çok yakında parlamentoya onaylanması için sunulacağı belirtildi.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir