NASA Rus RD-180 roket motorlarının kullanımını onayladı

Rusya’nın ana roket motoru üreten şirketi JSC NPO Energomash RD-180 adlı roket motorlarının NASA tarafından kullanıma uygun olduğunu onayladığını duyurdu.

NASA ve ABD Hava Kuvvetleri’nin ABD’li astronotları uzaya taşıyacak olan Atlas V (Atlas 5) roketlerinde ana roket motoru olarak RD-180 kullanılacak.

JSC NPO Energomash şirketinin üretim, yönetim ve teknik süreçlerinin 2017 yılı içinde NASA ve ABD Hava Kuvvetleri’nden gelen bir heyet tarafından incelendiği belirtildi.

NASA tüm incelemeleri bitirdikten sonra insanlı ve insansız uzay uçuşlarında Rus yapımı roket motoru kullanımına karar vermiş oldu.

2018 yılının Kasım ayında Atlas V insansız bir uçuş gerçekleştirecek. 2019 yılının Şubat ayında ise Starliner uzay aracını taşıyacak olan insanlı bir uçuş gerçekleştirilecek.

Ukrayna’daki savaş olayı ve Kırım sorunu nedeniyle ABD ve Rusya ilişkileri kötüleşmişti. 2014 yılı içinde RD-180 motorunun kullanımını kısıtlayan ve ABD yapımı roket motoru geliştirilip üretilmesine karar verilen bir yasa kabul edilmişti.

Aradan geçen 4 yılın sonunda ABD Rus roket motoru kullanıma tekrar onay vermiş oldu.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir