Uzaydan geri dönen bakterilerin saldırganlaştığı tespit edildi

Rus bilim adamları 2005 yılından beri Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çeşitli bilimsel deneyler gerçekleştiriyordu. Bu deneyler kapsamında uzaya çıkarılan ve uzayda uzun süre kalan bazı bakterilerin veya mikroorganizmaların dünyaya geri döndükten sonra saldırganlaştığı tespit edildi.

Yaklaşık olarak her 6 ayda bir dünyaya mikroorganizmalar getirildi. Deneylerde 68 tür organizma uzaya taşındı ve geri getirildi.

Yapılan deneylerde bazı bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç ve saldırganlık gösterdiği belirlendi.

Bu durumun gelecek yıllarda insan sağlığı açısından ciddi tehlikeler doğurabileceği düşünülüyor.

ABD ve Rusya başta olmak üzere yeni bir uzay yarışı başladı. Yakın gelecekte Ay yolculukları ve Ay yüzeyinde üsler kurulması hedefleniyor. Mars insanlı görevi yapılması hedefleniyor.

İnsanlar üzerinde bir şekilde uzaya taşınan bazı bakterilerin diğer gezegenlerin yüzeyinde ya da uzayda uzun süre kaldıktan sonra genetik mutasyonlara uğrayacağı tahmin ediliyor. Genetik olarak değişmiş bakterilerin geri dönüşlerde dünyaya ulaşıp yayılması muhtemel görünüyor.

Çok daha öldürücü ve saldırgan hale gelmiş bakterilerin dünyaya taşınması halinde dünya çapında ölümcül hastalık salgınlarının oluşması ihtimali doğuyor.

Çalışma sonucunda uzay görevinden dönüşlerde karantina uygulanması veya sterilizasyon işlemleri gibi yeni tekniklerin bulunması gerektiği belirtiliyor.

Çalışmalar kapsamında Afrika sazan balığı ile kabuklu hayvan yumurtalarının uzayda 2.5 yıla kadar canlı kalabildiği de tespit edildi.

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir