Rusya Glonass-M uydusunu uzaya fırlattı

Plesetsk uzay üssünden 17 Haziran 2018 tarihinde soyuz-2.1b taşıyıcı füzesiyle navigasyon uydusunu uzaya fırlattı.

Rusya fırlatmanın başarılı şekilde gerçekleştirildiğini ve uydunun yörüngesine yerleştiğini açıkladı.

Fırlatılan her uydu ile ve yörüngedeki uydu ağındaki uydu sayısı arttıkça yer belirleme işleminde hata payı giderek düşüyor. Çok daha kesin ölçümler yapılması mümkün oluyor.

Glonass küresel yer belirleme sisteminin de giderek daha iyi sonuçlar verdiği biliniyor. Özellikle dünyanın kuzey yarım küresinde güney yarım küreye göre çok daha iyi sonuçlar verdiği biliniyor.

Şu an dünyanın en yaygın ve en iyi küresel yer belirleme ağı ABD’ye ait GPS’dir.

Avrupa Birliği projesi Galileo adlı sistem şu an tam olarak kurulamadı. Çin devletinin Compass adlı bir projesi ve Hindistan tarafından geliştirilen IRNSS adlı bir proje var. Fakat bu projelerin tamamı şu an için işe yarar durumda değiller.

GPS sistemine karşı bir seçenek artık var diyebiliriz.

Rusya’nın Glonass sistemi artık en büyük rakibi GPS sistemine yakın değerleri sunmaya başladı. Rusya uydu göndermeye devam ederek çok yakında GPS sistemini yakalayacak hale gelecektir.

Bu ağın daha iyi hale gelmesi bizim gibi ülkeler için çok iyi bir gelişmedir.

Bunun sebebini şu örnekle açıklayalım.

Suriye’de yaşanan savaş olaylarında Rusya ve ABD uçakları aynı alanlarda uçmak zorunda kaldı. Bu sebeple ABD bu bölgelerdeki GPS uydu sinyallerini kendi güvenliği gerekçesiyle bir süreliğine kapattı. GPS kullanan tüm elektronik sistemler kullanım dışı kaldı.

Türkiye’nin Irak’ta ve Suriye’de bazı hava operasyonlarında GPS sisteminin kapatılması sonucu operasyonların sekteye uğradığı yönünde haberler basınımızda yer almıştı.

Casus ve insansız hava araçlarınızdan fırlattığınız füzelere kadar her şey kullanım dışı kalabilir. Savaş araçları tek bir teknolojiye bağımlı değillerdir. Fakat GPS gibi sistemler sayesinde çok daha ucuza füzeler ve araçlar üretebilirsiniz.

Kendi çıkarları doğrultusunda istendiği anda kapatılmasına karşı ikinci bir seçenek olması biz gibi kullanıcı olan ülkeler için iyi bir gelişmedir.

Notlar:

Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı’nın resmi Twitter hesabından fırlatılmayla ilgili duyuru yapıldı. Aşağıdaki bağlantıdan bu duyuruya ulaşabilirsiniz.

https://twitter.com/mod_russia/status/1008169662276952064

GPS hakkında ayrıntılı bilgiye aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

http://www.wiki-zero.co/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvR1BT

Glonass hakkında ayrıntılı bilgiye aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

http://www.wiki-zero.co/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvR0xPTkFTUw

Yorum Yazın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir